Мутренски времена: Валери Йорданов разкри как шефът на Народния театър го плаши с уволнение

Васил Василев карал актьора да си остави телефона на охраната преди да влезе в кабинета му, хъшът прати директора на психиатър

Ексклузивно
15:00 - 30 Април 2023
29427
Мутренски времена: Валери Йорданов разкри как шефът на Народния театър го плаши с уволнение

Актьорът Валери Йорданов публично разказа как е тормозен психически от шефа на Народния театър Васил Василев заради това, че не подкрепя начина, по който директорът ръководи трупата и заради уволнението на главния режисьор Александър Морфов. Актьорът е един от инициаторите на подписката за оставката на Василев и оглави бунта в трупата срещу директора още преди няколко месеца.

Повод да сподели във фейсбук за начина, по който Васил Василев се отнася към някои творци е фактът, че директорът назначи яка охрана в театъра, която да го пази от "натрапници", както и това, че заведе дело срещу Камен Донев. В телевизионни интервюта актьорът нарече директора "мижитурка", "човечец" и "не читав човек".

Васил Василев е обвинил Валери Йорданов, че петни името на Народния театър

Валери Йорданов разказва, че на 27 април е бил "поканен на среща" с Васил Василев. "Охраната долу ме посрещна с нетърпение, изпрати ме, задъхвайки се след мен по стълбите и изиска телефона ми, преди да вляза.

Дадох им го, след като обясних на директора, че това е незаконно и че се прави само, ако съм арестуван в РПУ или влизам в Съдебна зала. Вътре се проведе разговор, около 50 минути, пред двама свидетели на г-н Василев, /които ще отрекат всичко "нецелесъобразно за ръководството"/, и без нито един мой свидетел", написа звездата от "Хъшове" във фейсбук.

"Разговорът" започна с подвиквания да седна и да не се усмихвам така, предизвикани от законо-съобразния ми въпрос за личния ми телефон. Не седнах и продължих да се усмихвам, защото имам това лично право, /не страдам от хемороиди или лошо настроение/. 

Г-н Василев, директорът на НТ "Ив. Вазов" ме атакува с аргумента: "Ти, защо и докога ще продължаваш? Ти петниш името на Народния театър! Ако не спреш - започвам процедурата по дисциплинарното ти уволнение.". А другият му бисер беше: "Каквото и да си кажем - валидно е само това, което е записано "в буквата на закона" - документираното!".

Валери Йорданов и Камен Донев по време на един от протестите срещу шефа на Народния. Двамата актьори настояват за незабавната му оставка. Василев обаче явно няма намерение да освобождава поста...

Г-н Василев - не петня името на театъра, в който работя от 20 години и в който са играли учителите ми... Вие сте за незабавно махане, психиатричен преглед и освобождаване от длъжност, поради вреди в културната ни институция и наследство.

Това е моето лично мнение, което отказва да се подчини на заповеди, като: "Седни!" и "- Не се усмихвай!"....

Ще се видим в съда, заедно с колегата ми Камен Донев и с други колеги, които са във възторг от вашите мутренски изпълнения...

P.S. още един дългогодишен служител на театъра е бил притиснат да напусне преди два дни. /жена, професионалист, с профилиран опит и със заболяване /. Обиждана е, заплашвана е... и е напуснала насилствено - поради психически тормоз. Има заповед от директора да не пристъпва на територията на театъра./. " - Не мога ли да се взема поне шевната машина, тя си е моя ?", попита ме жената... Подписка за оставка, /нова, надхвърляме 10 000 души, след първите протестни/", сподели още Валери Йорданов.

Валери Йорданов е един от актьорите, който пръв скочи срещу уволнението на Александър Морфов като главен режисьор на Народния театър

От известно време директорът на Народния театър се принуди да се подсигури с охрана. Да, звучи нелепо, но най-големият български театър вече има лиценз и за охранителна дейност. За да не плаща лично от джоба си, Василев не си е наел частна охрана, а е осигурил такава на цялата сграда. 

Причината за вкарването на мускулести момчета, приличащи на гардове от дискотеките, каквито най-вероятно са, е уволнението на режисьора Александър Морфов. Имаше масови бунтове заради това, които явно са стреснали Василев.