Мутри крили Брендо повече от 2 години

МВР надушило дирите на ятаците преди около месец

Новини
19:10 - 28 Юни 2024
12760
Мутри крили Брендо повече от 2 години

Организирана престъпна група, която се занимава с контрабанда на наркотици и цигари, включително и с използване на малки самолети, летящи под обсега на радарите, е помогнала на Евелин Банев-Брендо да влезе тайно в България.

Същите мутри после го крили повече от 2 години в различни райони на страната. МВР надушило дирите на ятаците преди около месец, обръчът около тях се затягал и не е изключено това да е била причината на 24 юни в 7,30 ч Брендо да цъфне пред вратата на Софийския затвор. Всичко това стана ясно днес в парламента, където депутатите изслушаха вътрешния министър Калин Стоянов.

Брендо се е върнал нелегално у нас в дните между края на март март и началото на юни 2022 г. Министър Стоянов подчерта, че този период съвпада с мистериозния полет на самолета “Пайпър”, който в първите дни на юни с. г. прелетя като на парад през въздушните пространства на 4 държави, зареди на поляна край Видин и после кацна на изоставено летище до Търговище.

Не е категорично потвърдено, че Брендо е пътувал с него, но другите двама души в кабината са установени, включително с пръстови отпечатъци и ДНК от единия. По интересното е, че случаят е от времето, когато шеф на МВР е Бойко Рашков от провалилия се кабинет на Кирил Петков. Той после обяснявал, включително и на закрито изслушване в парламента, че времето било лошо, затова нарушителят самолет не е проследен от нашите ВВС. Търговищката полиция го открила случайно на следващия ден, завит с бризент, около него нямало жива душа. Можело и да не бъде намерен, след което бандитите да си го приберат.

Когато по-късно започнала разработката на полицията и ГДБОП на двамата заподозрени за самолета “Пайпър”, така били установени и техни авери, които прелитат с различни машини нелегално до Турция и Гърция и от няколко месеца полетите спрели.

От парламентарните намеци се разбра, че ятаците на Брендо и мутрите на контрабандиста Паскал, близки на Рашков, или са едни и същи, или са свързани.