Музеят на хумора в Габрово чества Чарли Чаплин

Прожектират филми на гениалния режисьор по случай 130 години от рождението му

Култура
12:30 - 16 Април 2019
3474
Музеят на хумора в Габрово чества Чарли Чаплин

На 16 април Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 130 години от рождението на великия режисьор и актьор Чарли Чаплин. 

Ето какво отбелязва артистът в книгата си „Моята автобиография“: „Бях вестникарче, майстор на детски играчки, духач на стъкло, прислужник на лекар и т.н., но като брат ми Сидни по време на всички тези „професионални отклонения“ нито за момент не забравих крайната си цел – да стана актьор.“

Още през 1973 г. чрез Комитета за културни връзки с чужбина, председателят на организационния комитет на 9-ия Фестивал на хумора и сатирата арх. Карл Кандулков отправя покана към Чарли Чаплин да гостува в Габрово.

Комикът не успява да дойде тогава, но в архива на Музея на хумора и сатирата се съхранява благодарственият му отговор: поласкан е, че са помислили за него.

Чарли Чаплин обаче е идвал в България 42 години по-рано, узна Lupa.bg. Както първо сайтът ни разкри, геният е бил в София в началото на април 1931 г. Следите от посещението му остават благодарение на пресата – публикация за височайшата визита на в. „Зора” разкрива детайлите. Като с машина на времето изведнъж виждаме усмихнатия Чарлс Спенсър Чаплин рамо до рамо с Александър Малинов, пет пъти премиер и шеф на парламента в периода 1908-1934 г.

Не случайно в Габрово се намира единственият паметник на Чаплин в България. Оригиналната композиция е дело на акад. Георги Чапкънов и е разположена в Парка на смеха до Музея на хумора и сатирата.


Точно в деня на юбилея Музеят ще покаже панорама от творчеството на великия актьор. От 9 до 18 часа във фоайето на третия етаж ще могат да се видят едни от знаковите късометражни филми на Чаплин.

От 16 часа в Залата на жирафите Цветомир Цанков ще проведе кинолектория, след която публиката ще се наслади на филма „Светлините на града“, оценен от Британския филмов институт като най-доброто постижение на великия комик.


Lupa.bg припомня 15 цитата на режисьора на велики кино класики като "Хлапето", „Треска за злато“, „Светлините на града“, „Модерни времена“, „Великият диктатор“:
 

1. Огледалото е най-добрият ми приятел, защото когато аз плача, то никога не се смее.

2. Много е трудно да се държиш естествено, ако умът не е зает с нищо.

3. Способността да се мисли, подобно на свиренето на цигулка или пиано, изисква ежедневна практика.

4. Откъде идват идеите? Само от упоритите търсения, граничещи с лудост. За това човек трябва да притежава способността да страда и да не губи ентусиазма си по време на тези дълги периоди.

5. Заради изкуството мога да се появя на сцената и гол, но да се върна оттам трябва не само облечен, но и по-чист.


6. Работата ти е трудна, аз знам това. Твоето тяло е прикрито само с парче коприна.

7. Аз не бях ангел, но винаги съм се стремил да бъда човек.

8. Щастлив е този, чиито дела и слава остават и след него.

9. За разлика от Фройд, аз не вярвам, че сексът е определящ фактор в комплекса от поведения на човека. Струва ми се, че студът, гладът и позорната бедност много по-дълбоко определят неговата психология.

10. Твоето голо тяло трябва да принадлежи на този, който се влюби в оголената ти душа.

11. За да направя комедия са ми нужни само парк, полицай и красиво момиче.


12. Бебетата и кучетата са най-добрите актьори в киното.

13. Който никога не е бил дете, никога няма да бъде възрастен.

14. Няма нищо по-лесно от това да записвам спомените, които са излетели от главата ми.

15. Една жена е способна да направи милионер всеки мъж-милиардер.