Музикални плакати на Божидар Икономов красят фасадата на Националната музикална академия

С изложбата "Весело, но не прекалено" отбелязват 80-годишнината на художника

Култура
12:17 - 20 Юли 2023
1597
Музикални плакати на Божидар Икономов красят фасадата на Националната музикална академия

Музикални плакати на Божидар Икономов (1943-2016) красят фасадата на Националната музикална академия до 20 август. С тази изложба, наречена Allegro ma non troppo (Весело, но не прекалено), Международното триенале на сценичния плакат отбелязва 80-годишнината на художника, съобщи БТА. 

Показани са творби, създадени за различни оперни и балетни спектакли на Националната опера, за оперети и рок опери от репертоара на Музикалния театър. Сезонът, в който авторът работи за Националната опера, се отличава със стил и неповторима визуална идентичност, коментират организаторите. 

„От триеналето решихме, че най-добрият начин за отбелязване на тази неслучила се годишнина, е да продължим да припомняме на публиката постиженията на един толкова многостранен артист като Божидар Икономов, а на най-младото поколение да помогнем да го открият. Много е жалко, че днес тези толкова авторитетни и продуктивни сцени се лишиха от идеята да имат плакати, които да формират тяхното рекламно лице“, казва Албена Спасова. Тя е съучредител и член на управителния съвет на Международното триенале на сценичния плакат.

По думите й изложбата припомня не само за един ярък талант, но и за това колко силно се усеща отсъствието в градската среда на качествения, артистичен плакат. 

Божидар Икономов умееше да се забавлява и със същото постоянство да работи неуморно, защото изключително много обичаше своята работа, създаваше приятелства и колегиални връзки на всички континенти, владееше качеството да събира хора и плакати, да изгражда мостове, да насърчава младите автори и да провокира по неподражаем начин въображението на зрителя, казва още Албена Спасова.

Божидар Икономов (с псевдоним Дари) е роден на 12 юли 1943 г. в София. Той е художник, плакатист, график. Завършва художествена гимназия. След дипломирането си до 1979 г. е художник във в. „Култура". Автор е на плакати за десетки театрални, оперни постановки и филми, и един от организаторите на Триеналето на сценичния плакат в София. От 1979 г., в продължение на 13 сезона, работи за Софийската опера. От 1987 до 1993 г. е председател на дружество „Графичен дизайн" към Съюза на българските художници.

В продължение на повече от 10 години изготвя афишите на летните празници „Аполония", на Салона на изкуствата, на фестивалите „Нова българска музика" и „Европалия". Има самостоятелни изложби в София, Пловдив, Виена, Берлин, Алжир, Мапуту, Хараре, Ню Йорк, Токио.

Два пъти е носител на годишната награда на СБХ за приложна графика (1981, 1985). Печели първа награда, съвместно с художника Жеко Алексиев, на Конкурса за туристически плакат в Италия (1974). Негов брат е известният кинорежисьор проф. Владислав Икономов.