Музикалният театър посвещава спектакъл на Валери Петров

Приказката „Копче за сън” ще се играе по повод 101 години от рождението на автора й

Култура
13:41 - 22 Април 2021
2311
Музикалният театър посвещава спектакъл на Валери Петров

Най-новата постановка на Музикалния театър за деца – „Копче за сън” ще се играе на 24 април, събота, от 11:00 часа. Театърът я посвещава на 101 години от рождението на нейния автор – сладкодумния разкачвач и поет Валери Петров.

“Копче за сън” е една от любимите музикални приказки, написана от Валери Петров, с която са израснали поколения български деца. Малкият Оги се бои от тъмното  и неговия дядо трябва да му измисля приказки, за да заспи. В тях играчките от стаята на Оги оживяват и разказват за себе различни истории. Така малкото момче разбира колко са важни обичта, приятелството и добротата между хората. 

Автор на музиката е Георги Генков, либрето – Валери Петров. Музикален ръководител на спектакъла е Юли Дамянов, диригент –  Дориан Молхов, режисьор – постановчик – Бистра Атанасова, режисьор – Марина Генкова, сценограф – Георги Златанов, художник на костюмите – Исидора Молес, хореограф – Светлин Ивелинов.

Георги Генков и Валери Петров имат дългогодишно и плодотворно сътрудничество. В съвместната им работа ярко изпъкват Петте Приказки на Валери Петров – всичките превърнати в музикални пиеси. „Копче за сън“ е най-известната от тях. Написана като радио-опера, не едно и две поколения деца са приспивани с нея. Но с идването на новите технологии и с изчезването на грамофона, споменът за нея започва да избледнява.

Георги Генков признава, че музика за деца се пише най-трудно. “Композиторът трябва да се грижи не само за това музиката му да бъде мелодична и достъпна, а да бъде изискана като художествено средство и на добро интелектуално равнище. Възрастният може да забрави лошото си впечатление, но у децата то ще остави тежко и запомнящо се усещане за сивота“ – казва Генков.

В резултат на отговорния подход и на двамата автори, се е получила една прелестна история – уютна, умна, интересна и забавна и, както казва самият Валери Петров, „за хора от 1 до 101 години“.

"Тихо! Искате ли да надникнем в стаята, където е креватчето на малкия Оги? Добре. Ето ни вътре. Лампата е угасена и в тъмното се виждат само една картонена кутия от телевизор, пълна с играчки, и бялата възглавница, в която е потънала главицата на Оги. До него е полегнал и дядо му, тъй като Оги още не е свикнал да заспива сам – плаши го тъмният ъгъл отсреща. Там наистина се крие нещо, само че то никак не е страшно, дори напротив. Но после ще разберем какво е – сега да чуем какво си говорят двамата в тъмното…”, пише Валери Петров.

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ: Георги Ханджиев (Кенгуру), ПЕТЯ МИЛЕНОВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ В РОЛЯТА НА СЪНЯ, Александър Мутафчийски (Дядото), Боряна Йорданова (Оги), Мадлен Цанков (Риба – майка), Яна Стефанова (Първа рибка), Зорница Гергинова (Втора рибка), Кремена Георгиева (Трета рибка), Георги – Маноел Димитров (Червей), Юлия Маринова (Котка), Павлина Петкова (Малко кенгурче).

Артисти от хора на Музикалния театър в ролите на играчки и животни: Мартин Начев, Павлина Петкова, Иван Александров, Зорница Гергинова, Таня Гошева, Весна Тодорова, Яна Стефанова, Павлина Петкова, Иван Христов, Никола Кабрузов
Солисти на балета: Евелина Тодорова, Теодора Кралева, Чан Тхе Чунг