Музиката на P.I.F. вдъхнови магичния спектакъл-импровизация "Невидимо дете"

В творческата лаборатория на Веселка Кунчева и Мариета Голомехова артистите изследват тънката граница между реалността и съня и дават воля на въображението си

Култура
17:57 - 29 Юни 2022
9291
Музиката на P.I.F. вдъхнови магичния спектакъл-импровизация "Невидимо дете"

Музиката на група P.I.F. вдъхнови създаването на магичния спектакъл-импровизация "Невидимо дете", който бе представен на 28 юни на сцената на Държавен куклен театър - Стара Загора. Представлението постави финала на творческата лаборатория с ръководители режисьорът Веселка Кунчева и сценографът Мариета Голомехова, която се проведе от 15 до 28 юни в града на липите. Лабораторията е част от националния театрален уъркшоп, организиран от Асоциацията на куклените театри УНИМА, България.

Зрителите в препълнената зала на Кукления театър съпреживяха спектакъла-концерт с най-известните песни на P.I.F., изпълнени от групата на живо и от гост-вокалистите Владимир Михайлов и Юлия Йорданова-Керана, и с етюди на талантливите млади артисти, избрани след кастинг. Над 40 души гледаха интересната импровизация и онлайн, тъй като спектакълът се излъчваше на живо. Коментарите в социалните мрежи след края на постановката бяха повече от възторжени.


Темата на своеобразното интелектуално изследване е вдъхновена от творчеството на покойния Димо Стоянов и P.I.F. и затова и спектакълът носи името на една от най-известните песни на групата - "Невидимо дете". Самият Димо е завършил актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ и сякаш като красива връзка с неговите идеи една видима и невидима кукла “разговаря” с артистите на сцената.


Музикален ръководител на творческата лаборатория е китаристът на бандата Иван Велков. Прекрасните музиканти от P.I.F. - барабанистът Мартин Профиров, басистът Христо Михалков и самият Иван Велков са неразделна част от целия процес заедно със специалните гости - всв даровити творци - визуалният артист Полина Герасимова, композиторът Милен Апостолов и певците Влади Михайлов и Керана.


„В този лабораторен процес бихме искали да изследваме тънката граница между реалността и съня. Онова междинно състояние, в което Духа се чувства свободен. Благодарение на текстовете и музиката на група P.I.F., ще имаме възможността да приемем живота като едно необятно приключение в търсене на самите нас“, споделя режисьорът Веселка Кунчева.


Участници в "Невидимо дете" са и сценографът Невена Василева и актьорите Ахмет Исмаил, Анна-Мария Николаева, Деница Дончева, Димитър Иванов, Елица Матева, Живко Джуранов, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Кирил Антонов, Латина Беровска, Любен Чанев, Мария Джойкева, Мелин Ердинч, Никол Василева, Петромил Денев, Полина Христова, София Рухова-Лулчева, Стайко Стайков, Цвети Пеняшки.

Духовното присъствие на Димо се усеща през цялото време, като гласът на певеца също звучи в тази вълшебна музикална приказка, а неговият образ се появява на финала на спектакъла. Всички музиканти и актьори изпратиха сърдечен поздрав на певеца, който си отиде без време, като ръкопляскаха с високо вдигнати ръце, отправени към небето.

Театралното пътешествие из човешката душа провокира зрителя да търси своята “Приказка”, да се опита да открие “Невидимото дете” в себе си и дава воля на фантазията и на артистите, и на публиката. Всяка постановка на тандема Веселка Кунчева и Мариета Голомехова е празник и за ума, и за сетивата на хората, изкушени от модерното театрално изкуство. 

"Невидимо дете" разкри уникалната симбиоза между музиката, драматичния и кукления театър, както и съвършената отдаденост на талантливите артисти от целия екип на изкуството.

Поради големия интерес към спектакъла-импровизация, "Невидимо дете" ще продължи сценичния си живот и повече зрители ще може да видят на живо креативната арт провокация, научи Lupa.bg.

През 2021 г. бе поставено началото на този нов проект на АКТ-УНИМА, България. Лабораторният процес позволява колективна работа на участници от цялата страна, творчески запознанства и обмяна на професионален артистичен опит.

Уъркшопите имат за цел да създадат среда, в която съвместната работа между актьори и сценографи да постигне ново колективно живеене, творчески запознанства, придобиване на специфични умения и рефлективност в сферата на кукления театър. Лабораторният процес се провежда на сцената на Държавен куклен театър Стара Загора, където бе и финалният показ. 

Снимки: Теодора Тодорова