Музикферайн пак отваря врати

Първият концерт ще бъде изнесен на 5 юни от Виенската филхармония под диригентството на Даниел Баренбойм

Култура
16:35 - 29 Май 2020
1725
Музикферайн пак отваря врати

Виена, чиято история сама по себе си е преди всичко музика, се завръща отново към отворените врати на концертните си зали. Точно това се кани да направи една от емблематичните музикални институции на австрийската столица – Музикферайн, която ще приеме зрители за първи път на 5 юни, след дългия период на ограничения, заради кризата с COVID-19, съобщи радио "Класик ФМ".

„Скъпи приятели на музиката! От 25 май 2020 г. стана ясно, че през юни вече ще бъде възможно да се изнасят концерти на живо, пред максимум 100 посетители. И разбира се, ние бихме искали да се възползваме от всяка възможност, за да отворим отново вратите за музиката!“, каза в специално обръщение интендантът на Музикферайн д-р Томас Ангиан. Той изрази и удовлетворението си, че историческата зала на виенското „Общество на приятелите на музиката“ ще може да бъде огласена от звук преди предстоящата лятна ваканция, а също и надеждата, че публиката отново ще преживее „незабравими и ценни музикални моменти, въпреки ограниченията“.

А ограниченията, според действащите разпоредби за социална дистанция в Австрия, са: публиката да не надвишава 100 души в залата; всички присъстващи в сградата да носят маски; продължителността на концертите да не е повече от 70 мин. и то без прекъсване, за да се сведе до минимум възможността за по-продължителен престой на много хора на едно място.

Графикът на Музикферайн за целия месец юни вече е пълен, но честта да свирят първи в Голямата зала се пада на Даниел Баренбойм и Виенската филхармония, която именно тук е в своя дом. На 5 юни в програмата им четем: Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 27 в си бемол мажор, KV 595 (Баренбойм – солист и диригент) и Бетовен – Симфония № 5 в до минор, ор.67.