МВФ повиши прогнозата си за глобален икономически растеж

Икономика
17:38 - 30 Януари 2024
1136
МВФ повиши прогнозата си за глобален икономически растеж

Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж, като подобри перспективите както за Съединените щати, така и за Китай, двете най-големи икономики в света, съобщава Ройтерс.

Главният икономист на МВФ, Пиер-Оливие Гуриншас, заяви, че според актуализираната световна икономическа прогноза на глобалния кредитор показва, се очертава "меко приземяване". По думите му обаче общият растеж и световната търговия все още остават по-ниски от историческата средна стойност. Глобалната икономика продължава да показва забележителна устойчивост, като инфлацията намалява стабилно и растежът се задържа. Далеч сме от сценарий за глобална рецесия, поясни той.

Гуриншас предупреди, че основата на експанзията е бавна и рисковете остават, включително геополитическо напрежение в Близкия изток и атаки в Червено море, които биха могли да нарушат цените на суровините и веригите за доставки. Забавянето на обявената фискална консолидация може да стимулира икономическата активност, но също така може да стимулира инфлацията, уточни икономистът.

Подобрената перспектива е подкрепена от по-силните частни и публични разходи въпреки строгите парични условия, както и от повишеното участие на работната сила, подобрените вериги за доставки и по-евтините цени на енергията и суровините.

МВФ прогнозира глобален растеж от 3,1% през 2024 г., което е с две десети от процентния пункт спрямо прогнозата му от октомври. Очаква се и непроменен растеж от 3,2% през 2025 г. Историческата средна стойност за периода 2000-2019 г. е 3,8%. Очакваше се глобалната търговия да се разшири с 3,3% през 2024 г. и 3,6% през 2025 г., доста под историческата средна стойност от 4,9%.

Съединените щати получиха едно от най-големите подобрения в януарската актуализация на прогнозата на МВФ. Очакванията са техният БВП да нарасне с 2,1% през 2024 г. спрямо прогнозата от 1,5% през октомври. Очакваше се растежът да намалее до 1,7% през 2025 г.

Очаква се БВП на Китай да нарасне с 4,6% през 2024 г., ревизия нагоре с четири десети от процентния пункт спрямо октомври и 4,1% през 2025 г. Тласъкът отразява значителна фискална подкрепа от страна на властите и по-малко тежка от очакваното забавяне, произтичащо от сектора на имотите.

Промяна има и в прогнозата за икономически растеж на еврозоната. Според МВФ ще има ръст от 0,9% през 2024 г. и 1,7% през 2025 г., като най-голямата европейска икономика - Германия, се очаква да отчете минимален растеж на БВП от 0,5% през 2024 г. вместо прогнозираните 0,9% през 2024 г. октомври.

Очаква се БВП на Русия да нарасне с 2,6% през 2024 г., с 1,5 процентни пункта повече от прогнозираното през октомври, като растежът се очаква да намалее до 1,1% през 2025 г.