МВФ предлага драстично увеличение на данъците за крипто миньори

Новини
14:13 - 16 Август 2024
1299
МВФ предлага драстично увеличение на данъците за крипто миньори

Международният валутен фонд (МВФ) предлага да се увеличат данъците върху електроенергията за миньорите на криптовалути с до 85%. Мотивите на експертите са за ограничаване на глобалните въглеродни емисии, предават световните агенции.

Тази препоръка идва въпреки предизвикателствата, с които се сблъскват по-малките майнинг операции, особено след халвинг събитието на Биткойн през април, което засили необходимостта добивните компании да възприемат по-ефективни практики.

От МВФ подчертат, че подобен данък би могъл да генерира допълнителни $5,2 милиарда годишни приходи за правителствата по света, като същевременно намали глобалните въглеродни емисии със 100 милиона тона - сравнимо с настоящите емисии на Белгия.

Ефективността на тази мярка обаче остава несигурна, тъй като миньорите често се преместват в страни с по-ниски разходи за електроенергия, което може да подкопае планираните ползи за околната среда.

От МВФ предлагат и целеви данък върху електроенергията за центровете за AI данни

Предложеният данък ще бъде определен на $0,032 за киловатчас (kWh) или $0,052 за kWh, когато се включат разходите за замърсяване на въздуха, като потенциално ще доведе до приходи от $18 милиарда годишно.

От МВФ отбелязат, че центровете за AI данни обикновено работят в региони с по-екологични източници на енергия, поради което данъчната ставка за тях е малко по-ниска от тази за крипто добивните предприятия.

Според организацията въздействието върху околната среда както на крипто добива, така и на центровете за данни е значително, като понастоящем то представлява 2% от световното потребление на електроенергия и почти 1% от световните въглеродни емисии.

Пряк данък от $0,047 за kWh върху електроенергията, използвана от крипто майнерите, би могъл да приведе отрасъла в съответствие с глобалните цели за климата, като значително намали емисиите. Този данък би могъл да се повиши до $0,089 на kWh, когато се вземат предвид по-широките въздействия на замърсяването на въздуха върху здравето, което би представлявало 85% увеличение на разходите за електроенергия за миньорите.

За да са ефективни подобни мерки обаче, ще са необходими координирани глобални усилия. Само така ще може да се предотврати възможността миньорите просто да се преместят на места с по-благоприятни условия, подчертават експертите.