МВФ предоставя на Сърбия 890 милиона долара

Фондът вече е разпределил 95,8% от общото разпределение на 650 милиарда долара

Свят
12:53 - 25 Август 2021
1010
МВФ предоставя на Сърбия 890 милиона долара

Международният валутен фонд предоставя на Сърбия 627,6 милиона специални права на тираж (СПТ), което се равнява на около 890,22 милиона долара или 759,71 милиона евро, заяви подуправителят на Националната банка на Сърбия Ана Ивкович.

Тя посочва, че това е значителна сума, като се има предвид, че квотата на Сърбия в МВФ е едва 0,14%, съобщава РТС.

Според нея вчера МВФ е разпределил 95,8% от общото разпределение на 650 милиарда долара СПТ, което беше одобрено от Съвета на директорите на Фонда за подпомагане на ликвидността и борбата на държавите-членки срещу пандемията и последиците от коронакризата.

"В края на юли генералният директор на МВФ Кристалина Георгиева даде своето предложение за разпределяне на специални права на тираж в размер на цели 650 милиарда долара, което е наистина огромна сума. Решението беше прието от Съвета на директорите на МВФ на 2 август, последвано от разпределението на 95,8% от СПТ от общата сума от 650 милиарда долара“, обясни Ивкович.

Тя отбеляза, че МВФ също е дал ясни насоки, че целта на тези разпределения е да се посрещнат дългосрочните нужди на резервите на всяка страна, да се изгради доверие на потребителите и бизнеса в страни, където то не съществува, и да се засили там, където съществува, както и да се подкрепи възстановяването от последиците от пандемията, особено в най-уязвимите страни.

Сърбия е сключила две нефинансови споразумения с МВФ през предходния период. Все още не е известно за какво тя ще харчи тези средства.

"Това ще бъде обект на споразумение с лидерите на изпълнителната власт в Сърбия, които показаха, че знаят как да ръководят страната", заяви Ивкович.

Тя припомни, че валутните резерви на Сърбия възлизат на 14,58 милиарда евро в края на юли и че сега, както заяви управителят на НБС Йоргованка Табакович при представянето на доклада за инфлацията, те са дори по-високи и са с 10% по-високи от преди кризата.