МВФ предупреждава за тежка рецесия в Европа в случай на руско газово ембарго

5-6% икономически спад очаква страни като Чехия, Унгария, Словакия и Италия

Новини
16:02 - 19 Юли 2022
2617
МВФ предупреждава за тежка рецесия в Европа в случай на руско газово ембарго

Международният валутен фонд предупреди във вторник, че едно руското газово ембарго (спиране на доставките на руски газ) ще доведе до тежки рецесии в Източна Европа и Италия, ако в същото време страните по света складират собствените си оскъдни доставки, съобщава „Файненшъл таймс“.

МВФ прогнозира, че ако втечненият природен газ не бъде споделен и цените не бъдат изкуствено задържани, всяко едно действие на Русия да спре газовите доставки за Европа ще предизвика икономически спад с между над 5% до 6% през следващата година в страни като Чехия, Унгария, Словакия и Италия, които ще имат недостиг на синьо гориво между 15% и 40%.

„Ефектите върху Австрия и Германия биха били по-малко сериозни, но все пак значителни, в зависимост от наличието на алтернативни източници и способността да се намали потреблението на газ в домакинствата. Икономическите негативни въздействия биха били умерени, вероятно под 1%, за други страни с достатъчен достъп до международни пазари на втечнен природен газ (LNG)“, прогнозира МВФ в публикувания във вторник доклд.

За да се избегне подобен негативен резултат, МВФ предлага да се осигурят доставки от глобалните пазари на втечнен природен газ и алтернативни източници, да се разрешат проблемите с доставките, да се споделят доставките между държавите членки, както и да се провежда политики за спестяване на енергия и газ.

Докаладът идва часове, след като агенция Ройтерс съобщи, че руският енергиен гигант „Газпром“ е казал на клиентите си в Европа, че не може да гарантира доставките на газ поради „извънредни“ (форсмажорни) обстоятелства, което засили опасенията, че Москва може да не рестартира газопровода „Северен поток 1“ в четвъртък, когато по принцип трябва да приключи 10-дненвия период на ежегодна поддръжка и профилактика.

Според МВФ 42% от вноса на газ в ЕС идва от Русия, според МВФ, като руските потоци осигуряват повече от 50% от вноса на газ за осем страни от съюза.

Руското газово ембарго става все по-вероятно след нахлуването на Москва Украйна. „Газпром“ ограничи през юни с цели 60% доставките през своя тръбопровод „Северен поток 1“, който минава от Русия под Балтийско море до Германия. Увеличават се страховете, че в четвъртък ключовият газопровод няма да поднови доставките на газ след края на планираната поддръжка.

Потреблението на газ в Европа вече е намаляло с 9% тази година, което е намалило с 0,2 процентни пункта БВП на ЕС, изчислява МВФ.

Направените от фонда симулации предупреждават, че без смекчаващи мерки може да стане много по-лоша през зимата.