МВФ прогноза: Икономиката забавя до нивата от кризата

Търговската война между САЩ и Китай ще свие търговията с 0,8%

Новини
17:48 - 15 Октомври 2019
2876
МВФ прогноза: Икономиката забавя до нивата от кризата

Световната икономика отчита най-голямото забавяне от финансовата криза на фона на продължаващите търговски конфликти, които засегнаха бизнес доверието и инвестициите. Това се посочва в доклада на Международния валутен фонд (МВФ) с последната прогноза за световния икономически растеж, информират АФП и "Ройтерс".

В доклада се призовават политиците да работят за намиране на решения на търговските спорове, тъй като има ограничен набор от инструменти за отговор при нова криза.

"Със синхронизирано забавяне и несигурно възстановяване, световната перспектива остава несигурна", обяви главният икономист на фонда Гита Гопинат.

За последната година фондът на всеки три месеца намали прогнозата за икономическия растеж през 2019 г.

В последния си доклад "Световни икономически перспективи" фондът намалява прогнозата си за ръста през 2019 г. от 3,2 на сто (прогнозата от юли) на 3%. За следващата година МВФ също орязва прогнозата си до 3,4 на сто.

При 3% растеж няма място за политически грешки и има спешна нужда политиците да си сътрудничат за деескалация на търговското и геополитическото напрежение, призова Гопинат.

В допълнение търговските конфликти и спадналите продажби на автомобили означават сериозно забавяне на търговския обмен, като през първата половина на годината е спаднал до най-слабото си ниво от 2012 г., прогнозата е да се увеличи само с 1,1 на сто тази година след 3,6% през 2018 г.

МВФ прогнозира икономиката на САЩ да се разшири през тази година с 2,4 на сто и 2,1% през 2020 г.

Според фонда само търговската война между САЩ и Китай ще свие световната икономика с 0,8 на сто през 2020 г.

Други големи икономики като Бразилия, Индия, Мексико, Русия и ЮАР също ще отчетат забавяне през тази година, но се очаква да се възстановят през 2020 г.