МВФ "пусна" Украйна до $1,1 млрд.

Новини
08:26 - 11 Септември 2024
844
МВФ "пусна" Украйна до $1,1 млрд.

Международният валутен фонд е постигнал предварително споразумение с Украйна, което ще даде на страната достъп до финансова помощ в размер на около 1,1 милиарда долара, съобщава "Ройтерс".

Споразумението е постигнато след - както Киев ги определи - "трудни" преговори и подлежи на одобрение от изпълнителния съвет на фонда. Очаква се това да стане през "следващите седмици".

МВФ е ключов международен кредитор на Киев и неговата четиригодишна програма в размер на 15,6 милиарда долара е решаваща част от по-големия глобален икономически пакет за подкрепа на Украйна, която се подготвя за трета зима в опит да отблъсне пълномащабната инвазия на Русия.

"Войната на Русия в Украйна продължава да има опустошително въздействие върху страната и нейния народ", заяви Гавин Грей, който ръководи мониторинговата мисия на МВФ в Киев за петия преглед на кредитната програма.

"Умелото правене на политики, адаптивността на домакинствата и бизнеса, както и стабилното външно финансиране спомогнаха за поддържането на макроикономическата и финансова стабилност", изтъкна той.

МВФ обаче предупреди, че рисковете за Украйна "остават изключително високи" с очаквано икономическо забавяне поради въздействието на войната върху пазара на труда и продължаващите атаки на Русия срещу енергийната инфраструктура, наред с други фактори.

Киев разходва около 60% от държавния си бюджет за финансиране на армията и разчита в голяма степен на финансова помощ от своите западни партньори, за да изплаща пенсии и заплати на служителите в публичния сектор, както и да покрива социални и хуманитарни разходи.

От началото на войната Украйна е получила финансова помощ в размер на около 98 милиарда долара от западните си партньори.

МВФ призова правителството в Киев, което президентът Володимир Зеленски промени миналата седмица, да "спазва финансовите ограничения и целите за устойчивост на дълга" в бюджета за 2025 г. и да търси начини за увеличаване на вътрешните приходи.

По-рано правителството съобщи, че планира да повиши данъците и вече е приложило други фискални мерки, включително увеличаване на вносните мита и акцизите.

Украйна постигна и споразумение от притежателите на облигации за преструктуриране и отписване на дълга си.