МВФ влоши прогнозите си за растежа на световната икономика

Неизбежното затягане на монетарната политика ще има своята икономическа цена

Новини
15:45 - 26 Юли 2022
1852
МВФ влоши прогнозите си за растежа на световната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) влоши прогнозите си за растежа на световната икономика. Базовият сценарий от доклада през юли залага на растеж на глобалния брутен вътрешен продукт от 3,2 на сто тази година, което е с 0,4 базисни пункта под прогнозата от април.

За разлика от прогнозата за растежа, която е занижена надолу, очакванията за инфлацията се покачват.

В доклада на Международния валутен фонд се прогнозира инфлация от 6,6 на сто тази година в развитите икономики. Във възникващите и развиващите се икономики стойностите ще достигнат 9,5 на сто.

От фонда подчертават, че основен риск пред прогнозата остава развоят на войната в Украйна.

Експертите предупреждават, че потенциалното спиране на руските доставки на природен газ за Европа могат да влошат картината, което да доведе до още по-нисък икономически растеж и по-висока инфлация.

Растежът може да се забави до 2,6 на сто тази година и 2 на сто догодина.

Високата инфлация трябва да е приоритет номер едно, смятат от фонда и подчертават, че неизбежното затягане на монетарната политика ще има своята икономическа цена.

Според икономистите във Вашингтон, трябва да се обърне специално внимание на ефекта от високите цени на енергоносителите и на храните. Също така трябва да се обособят специални политики за реваксинация на населението срещу новите варианти на коронавируса и да не се пренебрегва преминаването към по-екологосъобразна икономика.