МВнР отрече да е разрешавало отбелязването на Деня на съветската армия в София

У нас
19:49 - 22 Февруари 2024
2865
МВнР отрече да е разрешавало отбелязването на Деня на съветската армия в София

Министерството на външните работи не е предоставяло разрешения за честване, организирано от посолството на Руската федерация в София, съобщават от ведомството на сайта си.

След като днес се разрази скандал около отбелязването на Деня на съветската армия пред паметника-костница на съветските воини в столичния кв. "Лозенец". В скандала беше намесен и кметът на София Васил Терзиев, който коментира, че забраната на честването не била в неговите компетенции, а на МВнР.

Сега от Външно министерство контрират и заявяват точно обратното - че даването на разрешения или откази за провеждането на събития не зависи от тях и в конкретния случай че компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице.

"Съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, МВнР следва да бъде уведомено по установения ред от страна на дипломатическите мисии, акредитирани в България за мероприятие, което съответната дипломатическа мисия възнамерява да организира с цел информиране на компетентните български органи за предприемане на съответните мерки за сигурност", пишат от МВнР.