МВнР: Скопие да покаже политически кураж

Изявлението на Ковачевски ясно показва реалното отношение на Македония към Съюза, заявиха от министерството

Новини
19:01 - 18 Май 2023
1726
МВнР: Скопие да покаже политически кураж

Във връзка с изявлението на премиера на Северна Македония пред Съвета на Европа българското външно министерство подчертава, че е недопустимо загрижеността за основни права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава член на Европейския съюз.

Изявлението на премиера Димитър Ковачевски за пореден път ясно показва реалното отношение на Скопие към основни ценности на ЕС и отхвърляне правото да се реагира на съществуващите дефицити, посочват от външното ни ведомство.

Всяка аналогия със страданията на украинския народ в настоящата неоправдана война на Русия е цинична и недопустима, посочват от МВнР.

Особено притеснително в изявлението на Ковачевски е внушението, че ако Северна Македония не продължи пътя си на преговори за присъединяване към Европейския съюз, това би имало отрицателно въздействие върху Албания.

За разлика от Северна Македония, Албания пълноценно е отворила присъединителните преговори и скоростта, с която ще напредва, зависи единствено от нейния напредък в процеса на реформи.

От министерството на външните работи призовават властите в Скопие да покажат политически кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели пред всички държави членки на ЕС, за да завършат фазата на отваряне на присъединителните преговори. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в собствените ѝ ръце, се посочва още в позицията.

По-рано днес президентът Румен Радев отбеляза, че ще отнеме време докато Република Северна Македония застане сред демократичните държави. В този процес България ще помага, коментира още по повод изявлението на премиера на РСМ Димитър Ковачевски:

"Ръководството на Република Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция. Преговорната рамка има неразделна част и това е протоколът, подписан между двете държави. Там няма прогрес. За това говоря с всички лидери, за това говоря с европейските институции - да има движение по този протокол, защото там са учебниците, там е езикът на омразата, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините".