МВР-Бургас глоби 11 водачи на шумни автомобили и мотори

Новини
16:15 - 14 Септември 2023
1519
МВР-Бургас глоби 11 водачи на шумни автомобили и мотори

Общо 11 акта по Закона за движение по пътищата са съставени в Бургас на водачи на четири леки автомобила и седем мотоциклета за първите две септемврийски седмици. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в Бургас.

Ангажирани с ограничаване на завишените нива на шум от моторни превозни средства по основните пътни артерии са служителите от сектор "Пътна полиция" към МВР-Бургас.

При констатиране на въпросното нарушение се образуват и административно-наказателни производства, като се прилагат предвидените принудителни административни мерки, посочиха от полицията.

От началото на септември са съставени 11 акта и са започнали административно-наказателните процедури.

Проверките за неизправни шумозаглушители на моторни превозни средства или липса на такива продължават и към момента, а служителите на сектор "Пътна полиция" работят преимуществено в тъмната част на денонощието.

При установяване на технически неизправни моторни превозни средства с липсващи шумозаглушители на изпускателната уредба, се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение и заповеди за временно спиране на движение, допълниха от полицията.

Полицейските служители осъществяват проверки и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещи до високи нива на шум - монтиране на специално шумоусилващи тръби, премахване на катализатора и шумозаглушителя.

Направените изменения водят не само до нетърпим шум, но и до замърсяване на околната среда, коментираха от полицейската дирекция в Бургас.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения, е глоба в размер до 200 лв. и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция подлежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

Контролът над моторните превозни средства, придвижващи се на територията на бургаска община, продължава да е засилен и с днешна дата, а служителите на сектор "Пътна полиция" ще бъдат безкомпромисни при констатиране на нарушения на Закона за движение по пътищата, заявиха от пресцентъра на бургаската полиция.