МВР и КЗК влязоха в офисите на Музикаутор

Комисията ще проверява за нелоялни практики при определянето и изплащането на възнагражденията на авторите

Крими
12:22 - 30 Юли 2024
4262
МВР и КЗК влязоха в офисите на Музикаутор

Служители на КЗК със съдействието на МВР извършват проверка в офисите на Музикаутор, след получено съдебно разрешение от Административен съд София-област.

Комисията ще проучи дали Музикаутор прилага нелоялни практики при определянето и изплащането на възнагражденията на правоносителите, като същевременно си осигурява извличане на ползи под формата на приходи, съобщиха оттам. Такова поведение би могло да лиши правоносителите от полагаемите им се приходи, което би довело до намаляване на стимулите за създаване на нови произведения и следователно би повлияло на конкурентния процес между правоносителите от различните категории. Това от своя страна би лишило и потребителите от творческите постижения на авторите на музикални произведения, автори на текстове, аранжименти и други.

При извършване на внезапни проверки на място служителите на Комисията разполагат с правомощия да получават достъп, преглеждат и изземват всякакви документи и записи, свързани с дейността на проверяваното дружество, независимо от носителя, на който се съхраняват, както и да изземват средства за предаване на информация и веществени доказателства.

След приключването на процесуалните действия по преписката КЗК ще се произнесе в рамките на своята компетентност.