МВР иска промяна на НПК за по-бързо повдигане на обвинения

Народните представители и силовото ведомство обсъждат идеи за по-голяма ефективност на разследването

Политика
16:02 - 23 Март 2022
1117
МВР иска промяна на НПК за по-бързо повдигане на обвинения

Народните представители и силовото ведомство обсъждат идеи за по-голяма ефективност на полицейската работа. Един от проблемите е свързан с експертизите, които се правят от специалисти извън МВР.

Обсъжда се структура с бюджетна издръжка за вещи лица с национална компетентност. От МВР са против и да плащат експертизи, които са назначени с постановления на прокуратурата, и чиято необходимост не се споделя от разследващите органи.

Полицията иска и да възразява срещу постановления на наблюдаващите прокурори по досъдебни производства пред по-горестоящата прокуратура. Често се случвало да им възлагат повторни действия, които вече са извършени, или да се установява нещо, което няма общо с предмета на доказване. Това според разследващите бави процеса.

Ще се искат и други промени в НПК, които да позволят на разследващите полицаи да внасят искания до съда за претърсване, изземване и обиски.
Друга промяна в закона, която ще помогне за разследванията е да се въведе задължение за всички физически и юридически лица да предоставят документи, ценни книжа и други факти.

Други промени, които са обсъждани са създаване на разследващи органи в структурата на НАП, както има и в митниците, защото материята е сложна и специфична.

Според МВР НПК трябва да се промени така, че предявяването на обвинението да се извършва и когато лицето не се е явило, а е надлежно призовано.
Очаква се на комисията да се предложат и още идеи за по-ефективно разследване в МВР.