МВР: Кметът на Симитли тормозил избиратели в деня на вота

Политика
15:05 - 04 Октомври 2022
1578
МВР: Кметът на Симитли тормозил избиратели в деня на вота

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев даде добра оценка на работата на служителите на МВР по време на изборите и спиране на купения вот. Все още се работи по събиране на доказателства и по конкретни сигнали за изборни престъпления.

Над 70 са досъдебните производства, образувани за нарушаване на политическите права на гражданите, а двама са вече осъдени за това престъпление. Това стана ясно от думите на Демерджиев след откриването на учебната година в Академията на Министерството на вътрешните работи.

Фрапантен случай има в Симитли, където кметът на града Апостол Апостолов от ГЕРБ е агитирал за своя син – Стефан Апостолов, който е част от листите на определена политическа партия (ГЕРБ, бел.ред.).

"С кмета на Симитли, който се оказа, че доста интензивно е притеснявал една от секциите, ние предприехме действие. За наше съжаление, това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие между двете институции е в опасност, защото беше отказано да се образува досъдебно производство.

Установили сме при повечето от случаите за коя политическа партия са купувани гласовете. В момента текат разследвания. ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно купуват най-много гласове, БСП - 3 сигнала, един срещу "Продължаваме промяната", които са стигнали до досъдебно производство", посочи Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи коментира и темата с мигрантския натиск, който остава висок.

"Мигрантската обстановка е под контрол и ще бъде под контрол, докато аз съм министър на вътрешните работи. Заловени са нелегални мигранти, защото в стремежа си да влезем в Шенген, ние възпираме т. нар. вторична миграция", твърди той.

Министърът на вътрешните работи също така потвърди информацията на Bulgaria ON AIR, че по-рано през деня в столичния квартал "Надежда" са задържани и няколко мигранти. Той заяви, че усилията на министерството за разкриване на незаконната миграция във вътрешността на страната продължават.