МВР: Над 52 хиляди българи са без постоянен адрес и без лична карта

Общество
16:43 - 03 Септември 2024
966
МВР: Над 52 хиляди българи са без постоянен адрес и без лична карта

Общият брой лица без актуален постоянен адрес и без издавана лична карта са 52 052. От тях 2291 лица са на възраст между 14 и 18 години, а над 18 години са 49 761 лица. Това става известно от отговор на парламентарен въпрос на служебния вътрешен министър Атанас Илков, публикуван на сайта на парламента.

Въпросът е зададен от народния представител Деница Сачева от ГЕРБ и е относно невъзможност за издаване на лична карта на български граждани при липса на постоянен адрес. Тя уточнява, че една част от българите поради невъзможност за доказване на обитаване на жилище в урегулирани поземлени имоти, не могат да регистрират постоянен адрес и съответно тези граждани не могат да подадат заявление за издаване лична карта.

Според информацията, предоставена от министъра, 18 604 души се водят с изтекла лична карта. Също така 843 българи са без никакъв постоянен адрес.

Вътрешният министър допълва, че редът за издаване на лична карта е уреден в Закона за българските лични документи и Правилника за издаване на българските лични документи. 

„Условията и редът за гражданска регистрация на физическите лица в Република България са регламентирани в Закона за гражданската регистрация, като първичен администратор на тези данни с Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството“, обяснява още Атанас Илков.

Като допълва, че компетентен орган да извърши адресната регистрация е кметът на общината, на района или на кметството или определени от тях длъжностни лица при заявяване от лицето.