МВР напълно сериозно препоръча на софиянци: Обличайте се като Иво Димчев, за да не ви блъсне кола!

Столичната полиция призова гражданите да слагат цветни дрехи, за да се отличават на пътя

Актуални новини
20:16 - 30 Ноември 2023
7721
МВР напълно сериозно препоръча на софиянци: Обличайте се като Иво Димчев, за да не ви блъсне кола!

Столичната дирекция на вътрешните работи препоръчва на пешеходците да ходят облечени в ярки дрехи, особено през нощта, за да бъдат забелязани. Ако нямат такива, то да си слагат светлоотразителен елемент на облеклото или чантата.

Предупредеждението на е шега, нито пък фалшива новина, а напълно сериозна препоръка. Навярно от полицията си представят, че трябва да се киприм шармантно в стил "Иво Димчев", "Софи Маринова", "Благой Георгиев" или "ранния Азис", за да греем отдалеч и да си спестим възможността някой дрогиран шофьор да ни помете на пешеходна пътека.

Не е ясно дали подобно облекло би ни предпазило на пътя

Азис вероятно трябва да се върне към ранния си имидж, за да изпълни препоръката на столичната полиция за "ярки дрехи"

Иво Биков, инспектор в отдел "Пътна полиция" към СДВР препоръча още на пешеходците да пресичат на обозначените от закона места - пешеходни пътеки, надлези, подлези, и да не изскачат на пътното платно внезапно. Преди да предприемат пресичането трябва да се огледат в двете посоки и когато са убедени, че няма опасност, тогава да пресекат, каза още Биков.

Софиянци следва да се носят като Иво Димчев, за да бъдат защитени на пътя

По данни на СДВР в София са глобени над 170 души за неправилно пресичане и 66 шофьори за отнемане на предимнство на пешеходна пътека. Данните са за периода 13 до 30-ти ноември.

"Зима е, асфалтът е заледен, заснежен, мокър и това удължава спирачния път на автомобилите. Ако водачите не съобразяват добре скоростта, при тези условия може да се стигне до доста тежки пътнотранспортни произшествия", обясни инспекторът.

Той отправи и препоръка към шофьорите да са с повишено внимание при приближаване на пешеходните пътеки, да не предприемат забранени маневри и неправилни изпреварвания.