МВР: Няма превишаване на полицейските правомощия при обиска в „Бушидо”

Топ
14:08 - 08 Май 2023
2865
МВР: Няма превишаване на полицейските правомощия при обиска в „Бушидо”

Полицията е действала напълно законно при проверката в нощно заведение в Пловдив в петък, за която има сигнали за превишаване на правомощията. Това заяви комисар Васил Костадинов директор на ОДМВР Пловдив, цитиран от БНТ.

Той посочи, че някои от проверяваните са карани да се събличат и да заемат странни пози, но уточниха, че това е извършено съгласно изискванията на НПК. Органите на реда са мотивирали проверката си с наличието на оперативни данни, че в заведението е имало наркотици. Начинът на обиск е определен от полицаите на място, поясни комисарят.

За всеки случай обаче е назначена вътрешна проверка. Тя ще установи имало ли е превишаване на правомощията, допълни Костадинов.

Появиха се, включително в медиите, изявления от страна на присъствали лица за това, че са карани хора да се събличат и да заемат някакви странни пози. Действително, имало е такъв тип проверка, но тази проверка е извършена съгласно изискванията на НПК и то по отношение на конкретни лица, за които вече е имало оперативни данни, уточни директорът на ОДМВР Пловдив.

След акцията в нощното заведение са образувани три досъдебни производства - две за наркотици и едно за хулиганство, каза още той.

В знак на протест срещу полицейския произвол заведения в Пловдив затвориха врати.