МВР: От 2020 г. досега са иззети 85 машини за незаконен добив на подземни богатства

Общество
14:28 - 30 Януари 2023
1777
МВР: От 2020 г. досега са иззети 85 машини за незаконен добив на подземни богатства

За периода от 1 януари 2020 г. до средата на януари 2022 г. в структурите на МВР са образувани 51 преписки и са водени 65 досъдебни производства, свързани с незаконен добив и извозване на подземни богатства. Това става известно от писмен отговор на вътрешния министър Иван Демерджиев до народния представител от „Продължаваме Промяната“ Александър Дунчев.

По линия на водените разследвания са иззети общо 85 броя тежка строителна техника. Отнети са 29 товарни автомобила, 24 багера, 12 товарни автомобила, преправени на мобилни пресевни и промивни инсталации, пет булдозера, три верижни машини с двойно гребло, два челни товарача, две шнаперни инсталации с поточна линия и транспортни ленти, две ремаркета за товарни автомобили, две МПС, едно самоходно шаси, дъмпер, трактор и фадрома. Демерджиев уточнява, че голяма част от техниката е върната на собствениците след разпореждане на съдебните органи.

Вътрешният министър посочва също, че по линия превенция и противодействие на престъпленията и нарушенията, свързани с незаконен добив на подземни богатства, се правят съвместни срещу с Министерството на енергетиката, кметове на общини и концесионери, с цел своевременно получаване на изпреварваща информация. На срещите се обсъждат проблеми и се предприемат мерки за ограничаване на незаконния добив, допълва Иван Демерджиев, цитиран от БТА.

Във връзка с незаконния добив на подземни богатства, на 11 март 2021 г. Върховната административна прокуратура сезира Министерството на енергетиката да провери дали на територията на страната се извършва нерегламентиран добив на злато по поречието на реките.

Също така, в края на септември 2022 г., главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционна част от разпоредба в Наказателния кодекс, която се отнася до принудително отнемане в полза на държавата на превозното или преносното средство, послужило при неправомерен добив на подземни богатства. Според закона превозното средство се отнема и когато не е собственост на извършителя на престъплението, освен ако стойността му явно не съответства на тежестта на инкриминираното деяние. В искането си Гешев посочва, че отговорността е лична, а в оспорената част на разпоредбата, макар и отнемането да не е изрично формулирано като наказание, „на практика се санкционират лица за чужда вина, което е конституционно нетърпимо като противоречащо на принципа на правовата държава“.

 
Конституционният съд уважи искането на главния прокурор и на 24 януари излезе с решение, с което обявява за противоконституционна разпоредбата на чл. 240 а, ал. 7 от Наказателния кодекс в частта „и когато не е собственост на дееца“. Решението е прието с единодушие от всички конституционни съдии.

През изминалата година има редица случаи, при които е установен незаконен добив на подземни богатства. Един от последните е от 9 август, когато, по данни на прокуратурата, в землището на с. Генерал Тодоров, община Петрич, в района на речното легло на р. Мелнишка река е бил извършен незаконен добив на инертни материали. Образувано е досъдебно производство. При друг случай, от февруари 2022 г., е установена незаконна кариера за добив на варовици. Това е станало след проверка на Регионалната инспекция по околна среда и водите - Монтана в землището на видинското село Бела Рада.