МВР победи: Дядо Николай остана без полицейска лампа

Пловдивският митрополит махна специалния атрибут от луксозното си ауди А7

Личности
11:20 - 08 Септември 2022
6305
МВР победи: Дядо Николай остана без полицейска лампа

МВР е свалило незаконната синя лампа от обзорното стъкло на луксозното ауди А7, в което се вози любителят на 5-звездния живот - Пловдивският митрополит Николай.

Победата дошла, след като служебният вътрешен министър Иван Демерджиев приел като сезиране въпроса на „Под тепето“ „Докога пловдивският митрополит ще гази Закона за движение по пътищата пред очите на всички, включително и на органите на реда“.

Демерджиев поел ангажимент да се заеме с казуса със синята лампа в лимузината на митрополита със светско име Николай Методиев Севастианов след края на литургията в пловдивската църква „Св. Богородица“ преди ден, на която присъствал.

„Законът е закон и еднакъв за всички”, уверил местните журналисти Иван Демерджиев.

„Под тепето“ сезира от няколко години институциите за въпросното сигнално устройство, което проверката на журналистите е показала, че митрополитът няма право да използва.

По случая от пловдивската полиция преди години обявиха, че правят проверка, но независимо от смяната на няколко местни полицейски шефове действия не последваха.

Съгласно чл. 34, ал. 3 от Закона за движение по пътищата специален режим на движение ползват моторните превозни средства на: Спешна медицинска помощ, Държавна агенция „Национална сигурност“, главните и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, Народно събрание, Национална служба за охрана, Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ на Министерството на правосъдието, Бюрото по защита при главния прокурор, служба „Военна полиция“ към министъра на отбраната, военно-полицейските формирования от Българската армия, други служби на Министерството на вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, определени от изпълнителния директор за осъществяване на контрол, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при осъществяване на оперативно-издирвателна дейност, Националното тол управление при Агенция „Пътна инфраструктура“, определени от председателя на управителния съвет на агенцията, и структури на Държавната комисия по сигурността на информацията, определени от председателя на комисията.”

Автомобилите на Митрополията не влизат в изброените коли, имащи право на специален режим.