МВР прави нов сектор – за престъпления срещу животните

Актуални новини
11:11 - 30 Ноември 2022
1722
МВР прави нов сектор – за престъпления срещу животните

Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР - „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Това става известно от отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев  на въпрос от народния представител Цветелина Симеонова-Заркин, публикуван на сайта на парламента.

Въпросът е във връзка с институционализирането на звено за противодействие на престъпленията против околната среда, дивата природа и животните, както и планираните конкретни мерки и срокове за тяхното изпълнение.

Министър Демерджиев посочва, че е приключила работата на междуведомствената работна група за създаването на специализирано звено „Престъпления против природата“. Към Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите е изпратен доклад и проект на Споразумение за постигане на координация и ефикасно взаимодействие при установяване ограничаването и предотвратяването на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните.

Прилагането на Споразумението ще се извършва чрез междуинституционален „Механизъм за превенция, контрол, административно-наказателна дейност и/или разследване на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните“, става ясно още от отговора на министъра.

Той допълва, че предстои съгласуване на документите и насрочване на дата на подписване на Споразумението. Както и, че предстои разработване на предложения за осигуряване на щатни бройки и необходимите финансови средства за функциониране на звеното.

БТА припомня, че вчера Софийски градски съд остави за постоянно в ареста Захари Шулев. Той е обвинен за насилие с особена жестокост над кучето Мечо. Мъжът бе задържан след публикувани в медиите и социалните мрежи клипове. Инцидентът стана на 24 октомври в кв. "Карпузица".

На 21 септември стана известно, че Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.

В интервю за БТА инспектор Камен Николов от сектор "Зоополиция и кинология" при Главна дирекция "Национална полиция" посочи, че във всяка областна дирекция на МВР има определени служители, които да разследват престъпления срещу животни. Сигнали могат да се подават във всяко районно управление и на спешния телефон 112. Той припомни, че от 2011 г. проявите на жестокост спрямо животни се считат за криминално деяние, разследвано от полицията.