МВР предупреди за общоевропейска акция срещу бързаците на пътя

Скоростта остава причина №1 за катастрофите със загинали и ранени

Топ
18:42 - 05 Август 2024
1477
МВР предупреди за общоевропейска акция срещу бързаците на пътя

От днес до края на седмицата от КАТ съобщават, че на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Роудпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във всички страни-членки на европейската мрежа.

Само в последните часове по пътищата у нас станаха две ужасяващи катастрофи. При едната бързак застигна правилно движещ се камион по магистрала "Тракия" и безпричинно го удари отзад (!), като в резултат имаше загинал и пострадали.

По-късно през деня стана известно и че мъж на 26 г. от с. Йонково е загинал при катастрофа на пътя Разград – Исперих. Сигналът за произшествието е получен днес на телефон 112 около 15:30 от преминаващ гражданин. По пътя Разград – Исперих на около 500 метра след разклона за село Черковна гражданинът е видял самокатастрофирал автомобил със загинал човек. На място е установено, че автомобилът Ауди А4 е разцепен на три части.

От началото на годината до края на месец юли на територията на страната са настъпили 3993 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 244 и са ранени 4948 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година ТПТП са повече с 236, но загиналите са по-малко с 43, а ранените са по-малко с 20, посочват от МВР.

От всички настъпили 3993 ТПТП 3765 произшествия са предизвикани поради допуснато от водача нарушение (94%). От тях поради несъобразяване на скоростта са настъпили 910 ТПТП, при които са загинали 57 и са ранени 1151 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година тази година тежките пътнотранспортни произшествия по тази причина са по-малко с 47, загиналите с 32, а ранените с 218.

За първите седем месеца на тази година за нарушения на скоростните режими са издадени 788 892 електронни фиша, допълват от пресцентъра на МВР.