МВР: Проверяваме "Хиполенд" заради некоректни практики

Служителите на веригата за детски играчки са едни от най-активните участници в антиправителствените протести

Актуални новини
18:28 - 04 Септември 2020
3901
МВР: Проверяваме "Хиполенд" заради некоректни практики

Във връзка с изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД „Борба с организираната престъпност“ екипи на Икономическа полиция и Националната агенция по приходите са извършили проверка в складове на голяма верига за търговия с детски стоки.

Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики. Това съобщиха от МВР по повод проверката във веригата магазини за детски играчки "Хиполенд".

Само за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества. Що се отнася до конкретната проверка от днес, то министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена, се казва още в съобщението.

Масираната акция на няколко държавни служби, целяща натиск върху веригата за детски играчки "Хиполенд", стартира в петък. Това става ден след като изпълнителният директор на частната компания Мариан Колев публично се оплака, че полицията едва не е ослепила 17-годишния му син, който е бил напръскан с химическо вещество по време на протеста на жълтите павета на 2 септември. Служителите на веригата за детски играчки са едни от най-активните участници в антиправителствените протести.

Около 20 служители на Националната агенция за приходите (НАП), Икономическа полиция, Главна дирекция "Надзор на пазара" и Агенция "Митници" са отишли рано тази сутрин в базата на веригата в столичния квартал Казичене. 

"Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 човека, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите включително на хората, които днес ни "пазят", обгазявайки и ослепявайки децата ни", написа преди ден собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев по повод полицейските действия срещу сина му.