МВР разкри 2 наркониви

Актуални новини
12:44 - 07 Юли 2022
2006
МВР разкри 2 наркониви

Органите на реда разследват два случая на установени ферми с канабис в Димитровградско, съобщи Областната дирекция на МВР в Хасково.

При акция вчера около 19 часа криминалисти от Районното управление в Димитровград са установили нива с площ около 460 кв. м в землището на Меричлери, засята с растения от рода на конопа. Около нивата, разположена в гориста местност, били наредени бидони с вода, туби с препарати, обработващи инструменти, маркучи, водни помпи.

На място били двама мъже, които полагали грижи за растенията. Те направили опит да избягат от полицейските служители, но са задържани. Установена е самоличността им – харманлиец на 59 г. и димитровградчанин на 43 г.

Предприети са процесуално-следствени действия по досъдебното производство. Иззети са 343 култивирани конопени растения с височина от 80 до 110 см. При тестване с полеви наркотест насажденията са реагирали на високорисковото наркотичното вещество - канабис.

Второ досъдебно производство е образувано по случай отпреди седмица, когато полицаи са извършили проверка на земеделска нива в землището на село Ябълково, община Димитровград, стопанисвана от ООД. На фирмата има издадено разрешение за отглеждане на канабисови растения от Министерството на земеделието, храните и горите.

В присъствието на единия от собствениците – 41-годишен хасковлия, служителите установяват, че нивата обаче не се охранява от физическа охрана и няма изградено видеонаблюдение.

Освен разрешителното, представителят не е предоставил други документи, изискуеми по Закон. В тази връзка са предприети незабавни действия – иззети са 2987 култивирани конопени растения, разположени в 80 реда с различна дължина, които са изпратени за експертиза относно съдържанието на тетрахидроканабинол в тях. Оказало се, че в 210 от растенията съдържанието му е над допустимото.