МВР се жалва: Народът не се подчинява на полицията

Няма нито една събрана глоба за нарушаване на мерките

Актуални новини
10:49 - 27 Април 2020
4051
МВР се жалва: Народът не се подчинява на полицията

МВР се оплака от зачестяващо неподчинение. „В последно време се наблюдава тенденцията част от водачите да агресират и да не спазват разпорежданията на полицейските органи”, обяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, цитиран от БГНЕС.

„Само за ден имаме три случая на неподчинение на полицаите. Освен обвиненията за нарушаване на противоепидимичните мерки, те получават обвинения и затова, че не изпълняват полицейските разпореждания. В този случай хората се задържат, повдигат им се обвинения. Автомобилите им се изземват по досъдебните производства и мерките са категорични“, обясни той.

Попитан дали се събират глобите, комисар Хаджиев каза, че все още не са издадени наказателните постановления, но от въвеждането на мерките СДВР е съставило около 1800 акта. „Тези актове са по заповедта на министър Ананиев , част от които са за неносене на маски, а други - за неизпълнение на заповедта за посещение на паркове и градинки“, посочи още директорът на СДВР.

От тези негови думи излиза, че на практика до този момент няма нито една ефективно наложена и ефективно събрана глоба в столицата, свързана с противоепидемичните мерки. При тези санкции, първо се издава акт за административно нарушение, който може да бъде обжалван. Ако жалбата се отхвърли, то тогава се издава наказателно постановление, с което всъщност се налага съответната глоба. Това постановление пък от своя страна може да бъде обжалвано пред съд.

36 полицаи са установени като положителни за коронавирус, 10 от тях са вече излекувани, обяви в същото време по БНТ главният секретар на МВР Ивайло Иванов.  Има задръствания по КПП-та, тъй като хората са безотговорни и продължават да пътуват, въпреки забраната, смята още гавният секретар на вътрешното министерство.

За петъчния ден МВР е събрало 35 000 декларации само на изходите на София. Всички ще бъдат проверявани. От 17 717 проверени декларации в периода 17-14 април, 788 човека са посочили като основание пътуване до работа, а нямат трудов договор. Отделно 159 също са посочили основание за работа, а са регистрирани в Бюрото по труда.

Ще поискаме включване на армията, когато има много заразени служители на МВР и те нямат физическа възможност да изпълняват функциите си. Армията ни помага във всяко едно отношение, каза още главният секретар на МВР.