МВР шефът: Цената на купен глас стигна 500 лева

Задържаните за изборна търговия са 23-ма, бройката расте, заяви министър Атанас Илков

Новини
17:00 - 11 Октомври 2024
5303
МВР шефът: Цената на купен глас стигна 500 лева

Към настоящия момент в МВР са получени 130 сигнала, по които са извършени проверки и са образувани 46 досъдебни производства. Това заяви министърът на вътрешните работи Атанас Илков на брифинг, посветен на организацията на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Задържаните за купуване на гласове са 23 души към настоящия момент, но бройката се очаква да нарасне до приближаването на изборния ден. Една от старите схеми за купуване на гласове е дърва за огрев срещу купен глас.

Цената за един глас варира на места от 50 до 150 и на други места от 300 до 500 лв., посочи Илков.

Министърът отрече сигнали за купуване на гласове да са подавани от бившия вътрешен министър Калин Стоянов. Няма значение дали е действащ или бивш депутат, или гражданин, всеки един от нас има право да подаде сигнали за изборни нарушения, каза Атанас Илков и отчете добрата си работа с ДАНС и прокуратурата.

Той бе категоричен, че МВР работи за честни и прозрачни избори и вътрешното министерство не работи за Делян Пеевски и ДПС - Ново начало. МВР работи по всеки един сигнал за нарушение на изборния процес.

По думите му вследствие на действията на МВР за лица и субекти, които възнамеряват и участват в купуването на гласове с оглед да изкривят вота на гражданите, са постъпили сигнала и са изготвени 471 предупредителни протокола.

Всички сигнали за купуване на гласове се възлагат на съответните служители и областни дирекции. Резултатите се докладват на прокуратурата и ако има допълнителни указания се изпълняват, съобразно това, което е казал съответният наблюдаващ прокурор.

"Не трябва да има никакво съмнение по отношение на нито един сигнал, който постъпва и във всеки един момент може да се извади състояние, движението, образуваните досъдебно производства, задържаните лица, така че цялата картина по отношение на изборите е пред вас. Ако някои си мисли, че на бюрото си може да сложи определен сигнал и да не го проверява, просто се лъже. Това няма как да стане", категоричен бе Атанас Илков.

Усилията на МВР са насочени и към новите купувачи на гласове, освен старите, за които силовото ведомство има данни.

По отношение на присъединяването на България в сухопътен Шенген, Атанас Илков е обнадежден, че до края на годината страната ни може да стане пълноправен член и по сухопътни граници в Шенгенското пространство.