МВР следи за психични проблеми при полицаите

Новини
13:22 - 03 Декември 2020
2423
МВР следи за психични проблеми при полицаите

Нова наредба на МВР предвижда специална комисия от психолози да изследва психологичната годност на полицаите, ако преките им ръководители установят нарушения в нормалното им поведение.

За целта е изготвен списък с 31 индикатора, които спомагат за разпознаване на рисковото и дезадаптивно поведение на униформените, съобщи "Лекс".

Предложението е да бъде създадена комисия от трима психолози, която да решава за психологичната годност на служителите, а изследванията ще бъдат правени от специалистите от Института по психология на МВР, които в тридневен срок трябва да изготвят оценката.

Ако комисията приеме, че служителят е психологически непригоден за държавна служба на заеманата длъжност, тя ще определя срок за възстановяване, след което той минава ново изследване, като комисията може да даде и становище за заемане на друга длъжност.

Ако по време на изследването се установи суициден риск или риск от нараняване на други лица или съмнение за психична болест, комисията прекратява процедурата и насочва служителя за психиатричен преглед и евентуално лечение, предвижда наредбата.

В нея е дадено и определение за психологически непригоден служител в МВР. Това е този, "при когото е установено несъответствие на актуалния личностен профил с емпирично установените психологични критерии за успешна адаптация и ефективна реализация на длъжност в съответното направление на дейност, изразяващо се в прояви на някаква форма на дезадаптивно и/или рисково поведение".

Списъкът с индикатори, които издават подобни проблеми, включва системна лесна уморяемост, трудности при изпълнение не работата, трудна концентрация, забавено мислене, често забравяне, превратно тълкуване и изопачаване на постъпките на другите, мнителност и подозрителност към колеги и граждани, създаване на конфликти, опити за физическа саморазправа, самоизолиране, прекомерна предпазливост.