МВР статистика: 30 полицаи загинаха от ковид

Крими
11:00 - 05 Януари 2021
4566
МВР статистика: 30 полицаи загинаха от ковид

Около 700 служители на Министерство на вътрешните работи в момента са на лечение заради COVID-19. 89 души са хоспитализирани. От месец март до сега починалите от системата на МВР са 30, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски пред Би Ти Ви.

Министърът подчерта, че има списък с желаещите от системата на МВР да се ваксинират. Около 11 200 служители искат да се имунизират, като от тях около 20% са полицаите от охранителна, пътна и криминална полиция.

Над 120 000 са законно притежаваните огнестрелни оръжия от български граждани, обясни още Христо Терзийски. Той коментира нелепения инцидент в Ловеч, когато жена бе простреляна на новогодишното хоро.

Случаят в Ловеч е докладван в Окръжна прокуратура и лично на окръжния прокурор, планирани са процесуално следствени действия, които са доста специфични, заяви Терзийски.

Той съобщи, че до момента са иззети законно притежавани оръжия, направен е списък на лицата, които притежават такива. Издирени са и криминално проявени лица от този район. Търсим и съдействие на гражданите, подчерта още Терзийски.

Случаят е от малките часове на 1 януари и е документиран от един от гражданите. Министърът каза, че разследващите са били затруднени заради забавената информация до тях, освен това куршумът все още не е изваден от жената, за да се анализира.

Предполагам, че това е лице, което не е с трайни криминални наклонности. Ако е случаен стрелец, просто да излезе и да каже, призова Терзийски.

Той съобщи, че в страната по регистрации на ловните организации, над 120 хиляди пушки са законно притежавани от българи.

Министърът коментира и обирът на хипермаркета в Сандански по празниците, както и обирът на инкасо автомобил в Перник. По думите му при подобни случаи няма как да не се разследва версията за участие на вътрешен човек. Той обаче не вижда връзка между двата случая.