МВР: Стрелецът от Манастирище е лежал в психиатрия няколко пъти

Имаше риск 44-годишният Валентин да вземе за заложник майка си, обясни главсекът Ивайло Иванов

Топ
19:52 - 22 Април 2021
1143
МВР: Стрелецът от Манастирище е лежал в психиатрия няколко пъти

Стрелецът от Манастирище, който застреля свой съселянин, е психичноболен и е лежал в клиника няколко пъти, стана ясно от изявление на полицията. След престъплението, той се бе барикадирал у дома си, но накрая се предаде на полицията.

Колегите си свършиха работа, няма пострадали, извършителят е задържан, обобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Той обясни, че веднага след подадения сигнал за престъплението и след като престъпникът се барикадира, районът бе отцепен районът и на място пристигна екип от дирекция „Жандармерия, специализирани операции и борба с тероризма“. Иванов обясни, че след установен контакт с престъпника, той е задържан, без да оказва съпротива.

Валентин многократно настаняван за лечение в психиатрично заведение. Главният секретар на МВР поясни, че една от причините на място да бъдат и специализираните части е била продиктувана от факта, че в къщата е била и майката на задържания и възможността тя да стане потенциален заложник. Благодаря на колегите от ГД“ЖСОБТ“ и от ОДМВР-Враца за перфектно проведената операция, при която бе неутрализиран опасен човек, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Христо Терзийски.

МВР-шефът изказа искрени съболезнования на близките на загиналия мъж. Сигналът за престъплението бе получен днес в ранния следобeд – 45-годишният мъж стреля с незаконно притежаван пистолет и прострелва смъртоносно 33-годишен местен жител - негов съсед.

Задържаният е с психични отклонения, многократно е лежал в психиатрично заведение. Административният ръководител на Окръжна прокурор - Враца Владимир Сираков уточни, че по случая е образувано досъдебно производство по член 116, ал. 1 т.6 - за причиняване на смърт с общоопасно средство. Предстои експертиза, която ще прецени налагането на принудителни медицински мерки спрямо задържания.