МВР: Всеки трети зад волана е дрогиран, пил или без книжка

Общество
17:45 - 01 Август 2022
2390
МВР: Всеки трети зад волана е дрогиран, пил или без книжка

Всеки трети водач или е повлиян от наркотици, или от алкохол, или управлява без шофьорска книжка, или управлява превозно средство, което не е регистрирано - това показват проверки на МВР, обобщи министърът в оставка Бойко Рашков, който представи отчет за работата на вътрешното ведомство от сформирането на коалиционното правителство досега.

"Затова обявихме война на тези, които управляват в подобно състояние превозни средства", отбеляза Рашков и допълни, че това е една от причините за негативните резултати при пътния травматизъм в сравнение с 2020 г. и 2021 г. По думите му започналата акция на МВР по тази линия в цялата страна няма да спре.

За първи път в България се е провело разследване срещу лидера на ГЕРБ и екс-министър Бойко Борисов след като Бойко Рашков е встъпил в длъжност като министър на вътрешните работи, заяви Рашков. 

"По това време миналата година служебният кабинет имаше като основна задача да осигури честно провеждане на изборите на 11 юли. Тази задача беше на преден план. През 2021 година успешно се противопостави на купуването и продаването на гласове. Това беше станало практика на партии като ГЕРБ и ДПС", заяви министърът в оставка.

"С чест мога да кажа, че ръководих министерството, докато тези разследвания се водиха активно. Надявам се в близко време да стане публично известно в кого са попаднали тези средства за пътна инфраструктура, които се разнасяха от банки в чували", допълни още той и поясни, че има информация, че част от тях са изнесени към Близкия Изток. "Надявам се, че в близко време подчинената на главният прокурор Иван Гешев "Национална следствена служба" ще приключи разследването по тази тема и ще каже последната дума за някои министри, които не са безучастни към това, което говоря", каза още той.

Рашков коментира и разследването около източените средства за строежа на АМ "Хемус":

"Разследването в момента е много напреднало по този въпрос. Надявам се публично известно да стане у кого са попаднали средствата. Те се управляват от частни субекти - фирми. Със средствата са купени луксозни имоти и са изградени вилни селища".

"Обществото трябва да разбере дали средствата ще останат подарени на тези фирми", добави Рашков.

И още от отчета за дейността на вътрешното ведомство - за шест месеца са регистрирани с 1547 престъпления по-малко в сравнение с 2021 г., което е 3,6% намаление спрямо същия период за 2021 г. Регистрираните криминални престъпления са 35 540, като се отчита спад с 2%. Разкриваемостта е повишена с пет пункта или 47%, съобщи заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев.

Намален е общият брой регистрирани корупционни престъпления. Спад се отчита и при конвенционалната престъпност. За първите шест месеца на 2022 г. са проведени 114 спецоперации, от които 14 с партньорски служби. При съвместни действия с агенция "Митници" са иззети над 60 млн. къса цигари и над 25 тона тютюн, което е увеличение съответно със 181,7% и с 26%. Също така са задържани 201 кг хероин, 5 кг кокаин, 403 кг канабис и 26 кг синтетични наркотици.

Разследвани от МВР са общо 88 803 досъдебни производства, повече от тях по общия ред. Новообразувани са над 42 хиляди производства, а изпратени на прокуратурата са над 48 000 броя. От тях над 15 хиляди са с мнение за повдигане на обвинение.

Не се очертава тенденция за намаляване миграционните потоци в световен мащаб, отчита още МВР. 50 869 граждани на трети страни са опитали да преминат през границата ни, по данни до април. На входовете на държавната граница са задържани 719 души, което е увеличение с 67,6% спрямо предходната година.