Мюфтията се срещна с Папата във Ватикана (ВИДЕО)

Визитата е уговорена още по време на апастолическото поклонничество на негово светейшество в България през 2019 година, но е отменена заради пандемията от Ковид-19

Актуални новини
13:40 - 27 Август 2023
3715
Мюфтията се срещна с Папата във Ватикана (ВИДЕО)

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и делегация, водена от него, се срещнаха с папа Франциск във Ватикана. По време на аудиенцията главният мюфтия и главата на римокатолическата църква обсъдиха въпроси, свързани с междурелигиозния диалог, световния мир, хуманитарните проблеми, предизвикателствата пред религиозните институции при достигането им до вярващите.

Папа Франциск благодари на главния мюфтия за участието му в общата молитва за мир, която се проведе в София през 2019 година, както и за топлото посрещане в България при посещението си в страната.

Срещата е по покана на папата. Тя е уговорена още по време на апастолическото поклонничество на негово светейшество в България през 2019 година. Заради пандемията визитата бе отложена. Срещата е в знак на учтивост, благодарност за топлия прием преди четири години, а разговорът е бил посветен на междурелигиозния диалог, съобщи за bTV секретарят на мюфтийството Джелал Фаик. Папата е подчертал колко е доволен от посещението си у нас.

Д-р Мустафа Хаджи подари на папа Франциск картина на големия български художник Златю Бояджиев. На платното са изобразени "Джумая джамия" и "Имарет джамия" в Пловдив по време на Курбан Байрам.

Ден преди срещата с главата на римокатолическата църква делегацията, водена от главния мюфтия, се срещна и с председателя на Папския съвет за междурелигиозен диалог кардинал Мигел Аюзо Гиксо.
Гостите от България посетиха и базиликата "Сан Клементе", където се съхраняват мощите на Свети Кирил.

">