Мюсюлманските държави се събират да обсъдят израелската агресия

Най-малко 139 души са убити и над 1000 са ранени в ивицата Газа от понеделник вечерта

Новини
14:25 - 15 Май 2021
1355
Мюсюлманските държави се събират да обсъдят израелската агресия

Иранският външен министър отмени планираното посещение до австрийския си колега във Виена. Решението е взето, след като канцеларията и външното министерство на Австрия развя израелското знаме като сигнал за солидарност в конфликта на Израел с Хамас, съобщава АП.

Мохамад Джавад Зариф е трябвало да се срещне с австрийския си колега Александър Шаленберг в събота сутринта, но е отменил пътуването заради решението на австрийските лидери да развеят израелското знаме в петък. Говорителят на Шаленберг, Клаудия Туерчер, потвърждава информацията със "Съжаляваме за това."

През последните седмици Виена бе домакин на преговори, насочени към връщане на САЩ към ядреното споразумение от 2015 г., насочено към успокояване на опасенията относно ядрените амбиции на Иран. Франция, Германия, Великобритания, Русия и Китай все още са страни по това споразумение.

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арачи написа в Туитър, че Австрия "досега беше чудесен домакин на преговори", но беше "шокиращо и болезнено да видим знамето на окупационния режим, който брутално уби десетки невинни цивилни, включително много деца само за няколко дни, над държавни офиси във Виена. "

Саудитска Арабия призова външните министри на най-големия орган на мюсюлманските държави в света да проведат среща в неделя. Събранието ще обсъди израелските актове на насилие срещу палестинци и използването на сила от израелската полиция срещу протестиращи в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

Кралството ще бъде домакин на виртуалната среща на върха, на която ще се съберат министри от 57-членната Организация за ислямско сътрудничество (ОИС), "за да обсъдят израелската агресия на палестинската територия", особено актовете на насилие в близост до джамията Ал-Акса, съобщи органът в събота.

ОИС със седалище в Саудитска Арабия включва държави Иран, Турция, Индонезия и редица държави с мнозинство от мюсюлмани. Джамията Ал-Акса е едно от най-свещените места за исляма, е чувствителен и емоционален въпрос за мюсюлманите по целия свят.

ОИС е създадена преди 51 години в отговор на нападение на еврейски екстремисти с палеж срещу джамията Ал-Акса в източен Йерусалим.

Войнственото крило на "Хамас", бригадите "Иззадин ал Касам", което контролира ивицата Газа, обяви атака срещу група израелски войници в района на еврейското селище Кисуфим на югоизточната граница с Израел. Това съобщи в събота палестинската радиостанция Саут Ал-Акса, цитирана от ТАСС.

Според нея ударът е нанесен с безпилотни летателни апарати "Шихаб" с експлозиви и минохвъргачни снаряди. Обясняват, че това е отговорът на "Хамас" на последните жертви и разрушения в сектора, по-специално в бежанския лагер Ал-Шата западно от Газа, където според последните данни бяха убити 10 души, 8 от които непълнолетни в резултат на израелски обстрел.

По-рано в събота бригадите "Иззадин ал Касам" обявиха изстрелването на "градушка от ракети" в посока градовете Ашкелон и Беер Шева, разположени в южната част на Израел.

Най-малко 139 души, включително 39 непълнолетни, са убити и над 1000 са ранени в резултат на израелски обстрел на ивицата Газа от понеделник вечерта. Това съобщи в събота Министерството на здравеопазването на крайбрежния анклав, предаде news.bg.