МЗ с ковид препоръки по празниците

Актуални новини
11:25 - 24 Декември 2021
1653
МЗ с ковид препоръки по празниците

В навечерието на коледните и новогодишните празници Министерството на здравеопазването разпространи препоръки спазване COVID мерките.

На първо място, експертите съветват когато пазарувате за празничните дни, да носете маски и да избягвате натоварените часове. Напомнят редовно да подменяте своята маска.

Важно е да се спазва дистанция на обществените места – търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки. Препоръчват по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

Напомнят да носите своя „зелен сертификат“, защото той ще Ви бъде изискан при посещение в обекти, за които притежанието му е задължително. Уточняват, че редовно трябва да се проветряват помещенията, в които няма
подходяща вентилация. 

Мийте ръцете си често и ако усетите слабо неразположение, отложете срещите с други хора, съветват здравните власти.

При оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19, експертите препоръчват да се самоизолирате и да се консултирайте с Вашия лекар. Ако планирате пътуване, предварително се запознайте с изискванията, свързани с COVID-19 в държавата или на мястото за настаняване.

"В празничните дни не се събирайте на големи групи, поради вероятността сред присъстващите да има носители на COVID-19, които все още нямат симптоми. Бъдете особено внимателни при посещенията на възрастни близки и роднини", се казва още в съветите.