На 1-во четене: Одобриха ратификация на договора за Ф-16

Новини
16:12 - 26 Април 2024
1141
На 1-во четене: Одобриха ратификация на договора за Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. 

В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката. 

Изменението е изготвено спрямо изискванията на американското законодателство за военни продажби, като се коригират сроковете за осигуряване на съответните компоненти и продукти. Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран, като се планира доставките да започнат в края на първото тримесечие на 2025 година и да завършат до края на следващата година.

Предвиждат се промяна на доставчиците на отбранителните продукти заради технологични и пазарни промени. Добавени са 11 нови линии, в това число допълнително оборудване, поискано от страна на министерството на отбраната.

"Възраждане" и БСП за пореден път отправиха остри критики към военната сделка за изтребителите Ф-16, Block 70. Депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов заяви, че България е поставена в неравностойно положение: "Не знаем кой точно ще даде гаранцията, от коя страна ще трябва да си я търсим след това."

Според социалиста Борислав Гуцанов военната сделка за първите 8 изтребителя и модернизацията на пехотата и военноморските сили далеч надхвърлят сериозно общото авансово плащане от 2,2 милиарда лева, които страната ни плати през 2019 г.:

"Някой от нашите представители знае ли какво сме получили за тези години - абсолютно нищо до този момент срещу дадени 8,5 милиарда лева и нагоре."

Председателят на военната парламентарна комисия Христо Гаджев от ГЕРБ опроверга думите на Гуцанов: "62 милиона - цена на самолет. Какви неща, какви милиарди говорите. Всичко останало, извън това, разбира се, е въоръжението, поддръжката и техниката."

Министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов беше категоричен, че България не е платила повече: "Плащаме само онова, което получаваме, 996 милиона още са наши пари, стоят в наша сметка и не отиват в правителството на САЩ".

Беше гласуван тридневен срок между двете четения на законопроекта, като се очаква ратификацията да бъде окончателно приета още в това Народно събрание. Срокът за подписването на предложения документ и информиране на американската страна за изпълнението на българските процедури по влизането му в сила изтича на 18 юни тази година.