На 12 октомври тръгва делото за убития през 2022 г. български граничен полицай

Министър Стоянов поставил ребром въпроса за разследването на загиналия край село Голям Дервент Петър Бъчваров

Актуални новини
19:46 - 09 Октомври 2023
1964
На 12 октомври тръгва делото за убития през 2022 г. български граничен полицай

Първото заседание по делото за убития през 2022 г. граничен полицай е насрочено за 12 октомври в Одрин. За това е бил информиран вътрешният министър Калин Стоянов по време на среща в правосъдното министерство в Анкара, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министър Стоянов и водената от него делегация се срещна със заместник-министъра на правосъдието Хасан Йълмаз. 

По време на срещата Калин Стоянов постави въпроса за разследването на убития миналата година, край село Голям Дервент граничен полицай Петър Бъчваров. Стоянов обясни, че повдига темата по настояване на родителите, с които се срещна преди дни в Елхово. Тогава министърът на вътрешните работи пое ангажимент да съдейства за комуникация с турските власти.

Той увери министър Калин Стоянов, че ще бъде оказано съдействие на родителите на Петър Бъчваров да присъстват на първото съдебно заседание.

Заместник-министърът на правосъдието и министърът на вътрешните работи обсъдиха и темата с противодействието на незаконната миграция. Двамата се обединиха около становището, че законодателството в тази насока както и по-тежките наказания са от съществено значение.

По-рано днес министърът на вътрешните работи се срещна с турския си колега Али Йерликая.