На 50 години Йордан Йовчев счупи законите на гравитацията (ВИДЕО)

Топ
10:38 - 12 Декември 2023
2706
На 50 години Йордан Йовчев счупи законите на гравитацията (ВИДЕО)

На 50 години Йордан Йовчев показа, че законите на гравитацията не важат за него.

Той демонстрира невероятните си възможности на успоредка и халки. Без проблем Данчо прави салта, превъртания и какво ли не. Клипът събира хиляди харесвания от цял свят.

Изсипват се коментари:

"Невероятно, гледал съм го на състезания още преди 30 години."

"Йордан Йовчев е вдъхновяващ".

"Велик! Най-големият за всички времена"

В кариерата си има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г.

На олимпийските игри в Атина Йовчев печели сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет. Съдиите присъждат златното отличие на гръка Димостенис Тамбакос, въпреки че Йовчев се представя по-добре от представителя на домакините – (такова поведение е характерно за всички съдийски колегии и се състои в толериране на представителите на домакините на спортните прояви по цял свят). 

Тогава трети става една легенда в спорта, името му е – Юри Кеки.

Прякорът му е „Властелинът на пръстените“ /халките/ заради 15-те му златни и 7 бронзови медали от големи състезания. По време на награждаването обаче се случва сцена, която организаторите не предполагат: когато отиват към публиката, Юри Кеки хваща ръката на Йовчев и я вдига победоносно пред публиката, с което посочва еднозначно, че Йордан Йовчев е номер 1. Псевдо-шампионът грък остава изолиран встрани, като Юри Кеки умишлено го игнорира и не пожелава да го прегърне