На 7 ноември 1959 г.: Осъществено е първото професионално предаване на Българската телевизия

Общество
09:25 - 07 Ноември 2023
1988
На 7 ноември 1959 г.: Осъществено е първото професионално предаване на Българската телевизия

На 7 ноември 1959 г. е осъществено първото професионално предаване на Българската телевизия - излъчване на манифестацията по случай годишнина от Великата октомврийска революция от площад "9 септември" (днес "Александър Батенберг"). Манифестацията е заснета от три камери, разположени на балкона на Националната художествена галерия, на Мавзолея на Георги Димитров и на ъгъла на улиците "Васил Левски" и "Цар Освободител". Прякото излъчване се осъществява от режисьорите Ангел Вълчанов и Лидия Ишимбаева.

Работата по създаване и излъчване на български телевизионни предавания започва през 1951 г. по инициатива на Катедрата по физика при Машинно-електротехническия институт в София под ръководството на проф. Саздо Иванов.  Към института се създава експериментален телевизионен център, който през 1952 г. осъществява лабораторно телевизионно предаване по кабел, а от навечерието на 1 май 1954 г. започват редовни телевизионни предавания. На 7 ноември 1959 г. е и дебютът на информационната рубрика "Новини", която от 20 юли 1960 г. прераства в централната информационна емисия "По света и у нас".

Официалното откриване на Българската телевизия е на 26 декември 1959 г. В първия си програмен ден Българската телевизия излъчва пряко церемонията по награждаване на участниците в изграждането на телевизионната кула в София, празничен концерт и художествен филм.

В бюлетина "Вътрешна информация" на БТА четем:

Софийската телевизионна станция започна свои културни предавания

София, 7 ноември 1959 г. Днес започнаха първите предавания на Софийската телевизионна станция. През деня много столичани гледаха на екраните на телевизионните си приемници манифестацията на софийските трудещи се по случай 42-ата годишнина на Великата октомврийска социалистическа революция, а вечерта- първата пробна студийна телевизионна програма.

Вълните с образите и звука идват от към Парка на свободата, където високо в синевата извисява снага една от най-внушителните постройки в столицата - радиорелейната и телевизионна кула. Разположена на естествена височина, тринадесететажната сграда и антенната мачта над нея с обща височина повече от 100 метра, е нов успех на българските проектанти и строители. Посредством сложните апаратури и съоръжения, монтирани тук, ежедневно ще се водят и стотици безжични разговори между София и другите административни и промишлени центрове на страната.

Телевизионната станция е разположена на четири етажа, снабдена е с предаватели за образ и звук, телекиноапаратура, апаратура за извънстудийни предавания с помощта на репортажна телевизионна кола, телевизионни камери в студиото и редица други съоръжения.

С тази апаратура и наличното студио с малка площ Софийската телевизионна станция ще осигурява седмично не повече от две до три краткотрайни предавания. За да се подобри работата в това отношение една от изложбените зали в града ще бъде преустроена и ще се използва също като телевизионно студио. Това ще завърши опитният период на телевизионните предавания в София.

Предвижда се проектирането и строителството на голям телевизионен център, който ще бъде на 600 метра от построената вече радиорелейна и телевизионна станция. Този комплекс трябва да бъде завършен и да влезе в експлоатация към 1963 година. Тогава ще се осигури ежедневно предаването на 4-5 часова телевизионна програма. При възприетата централизирана система на работа предаваната програма ще може да се приема по всички краища на Родината. Програмата на предавателя в София сега се приема само в границите между Стара планина и Витоша и от Вакарел до Сливница. След изграждането на система от радиорелейни станции, ще се покрият всички части на страната.

В недалечно бъдеще нашият телевизионен център ще може да осигурява телевизионна програма от чужбина и за чужбина.