На 70-ия си юбилей Донкин разкри: Народният театър поставя пиеса за Христос (ГАЛЕРИЯ)

Мариус е голям, велик актьор, сподели френският драматург Ерик-Еманюел Шмит

Култура
14:20 - 13 Февруари 2020
6631
На 70-ия си юбилей Донкин разкри: Народният театър поставя пиеса за Христос (ГАЛЕРИЯ)

Директор на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин празнува днес 70-ия си юбилей. Тази вечер актьорът ще се качи на Голямата сцена, за да изиграе хитовия си моноспектакъл "Господин Ибрахим и цветята на Корана". Тази вечер обаче постановката ще е необичайна, тъй като партньор на Донкин на сцената ще е драматургът на пиесата - Ерик-Еманюел Шмит.

Писателят и актьор от френско-белгийски произход долетя специално от Франция за юбилея на Мариус Донкин. Той ще говори на френски, като неговите реплики на френски ще бъдат придружени с титри на български. В залата на Народния довечера се очаква да бъде президентската двойка Румен и Десислава Радеви, посланиците на Франция и Белгия, дипломати, много български творци. Заради присъствието на чуждестранните гости ще текат и субтитри на английски език, научи Lupa.bg.

Мариус Донкин в директорския кабинет в Народния театър. Снимка: Агнес Методиева

Часове преди да излязат заедно на сцената Донкин и Шмит дадоха пресконференция в Народния. Юбилярят съобщи любопитна новина - че в театъра ще бъдат поставени още два моноспектакъла по текстове на Ерик-Еманюел Шмит - за Исус Христос и за Пилат. Донкин побърза да уточни, че не възнамерява да участва в тях, тъй като не иска да се възползва от положението си на директор, а с усмивка добави и че не отговаря на възрастта за тези два героя.

В "Господин Ибрахим и цветята на Корана". Снимка: Народен театър


Ерик-Еманюел Шмит разказа, че преди няколко години се е запознал с Донкин и го е гледал в „Г-н Ибрахим и цветята на Корана." "Дадох си сметка, че е голям, велик актьор, макар че не знаех езика", сподели световноизвестният драматург.

Ерик-Еманюел Шмит и Мариус Донкин по време на съвместната си пресконференция

На въпрос дали е възможно да бъде открита хармонията между религиите и културите Шмит отговори: "Има битки, които не могат да бъдат спечелени никога - между интелигентността и простотията, между толерантността и агресията. Но това не означава, че тези битки трябва да спрат. Красотата е в причината за тези битки. Много е важно да се борим срещу невежеството, защото то води до насилие и нетърпимост. Самият аз вникнах какво съм направил с „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, когато го играх в Бейрут. Цяла седмица го играх – един християнин на сцената, който играе срещата и обичта между евреин и мюсюлманин. И хората плачеха – защото това е тяхната мечта за земята им. Те се надяват, че страната им ще стане същата, каквото е била.

Идеята, която трябва да прокламираме, е, че никой не бива да бъде сведен единствено до идентичността му. И когато господин Ибрахим среща Момо, той няма да види в него само хлапето и евреина. По същия начин Момо няма да види в господин Ибрахим само стареца или само арабина. Срещата е между личности – на територията на хуманното, извън външните белези, извън идентичността. Това е мисията на творците, на интелектуалците – никоя идентичност не бива да пречи на подобни срещи."

Актьорът в спектакъла "Пигмалион". Снимка: Agency PhotoGroup.bg

Преди дни в интервю за Lupa.bg Мариус Донкин сподели следното: Аз съм играл представлението пред Ерик-Еманюел Шмит, знам неговото впечатление и това, че се съгласява да дойде и да играем заедно, е част от впечатлението му. Самият той играе този моноспектакъл в Париж и из цяла Франция. Предния път, когато той беше тук на гости и обядвахме заедно и му споделих, че задачата на хората е да се усъвършенстват и да стигнат до Създателя си. Те решиха да стигнат до Твореца, построявайки Вавилонската кула, само че Бог им вдъхна да говорят на различни езици, за да се научат да говорят на езика, с който могат да се разбират, дори и да не познават думичките. И аз казах на Шмит, че за мен единственият език, на който хората могат да се разберат, е езикът на любовта. Бих искал да изиграем с него заедно представлението „Господин Ибрахим и цветята на Корана”, тъй като знам, че и за него, а и за мен, тази пиеса е нещо много различно и нещо много особено. Бих искал посланието ми към хората да бъде в този смисъл."

Снимка: Agency PhotoGroup.bg


Шмит разказа и за приятелството с легендарния Ален Делон, за когото пише култовата си пиеса „Енигматични вариации“ и открехна дали двамата са имали конфликт по оста кучета-котки. Драматургът е любител на котките, а Делон е луд по кучетата.

"Ален Делон е известен с изключителния си респект към авторите. Когато написах пиесата за него, той поиска да сменя една реплика – вместо да хваля котките, да хваля кучетата. Каза ми: „Искам да бъда искрен, когато произнасям тези думи на сцената. Ще бъда по-спокоен, когато говоря за куче“. Дъщеря му Анушка е много добра актриса и играе в моя театър. Той винаги идва като зрител, за да гледа представленията с нейно участие. Продължавам да я каня там. Ален Делон признава, че много му се иска да играе отново в „Енигматични вариации“ - всяка година ми обещава, че ще го направи. И всяка година пропуска да го направи. Но ми мисля, че той не иска някой друг да изиграе неговия герой в „Енигматични вариации“, докато е жив.

На родна сцена - пак в Народния Мариус Донкин и Стефан Данаилов си партнираха в "Енигматични вариации" и спектакълът се игра дълго време.

Мариус Донкин в гримьорната на Народния театър. Снимка: Agency PhotoGroup.bg

Мариус Донкин в "Крадецът на праскови". Снимка: Agency PhotoGroup.bg

Мариус Донкин като цар Симеон Велики в сериала "Златният век". Снимка: Agency PhotoGroup.bg