На Атон разследват монасите-антиваксъри

Свят
18:11 - 10 Ноември 2021
4324
На Атон разследват монасите-антиваксъри

Игуменът на манастира Есфигмен в Света гора архимандрит Вартоломей поиска прокуратурата да разследва монасите, които отказват да се ваксинират и оказват влияние над други да не го правят, съобщи БТА. Пред телевизия "Скай" Вартоломей посочва, че на Света гора има фанатици, които се обявяват срещу ваксините. По думите му в монашеската република "мирише на смърт", а фанатиците отказват да видят какво се случва около тях.

В последните десет дни в Света гора да починали двама монаси, а други пет се лекуват в болници в Солун. Данните показват, че 40 на сто от монасите на Света гора са ваксинирани като в последната седмица се забелязва засилване на интереса към ваксинация.

Миналата седмица Светият синод на Гръцката православна църква призова вярващите да се ваксинират и да спазват стриктно мерките срещу КОВИД-19. Въпреки затягането на мерките за неваксинираните, въведено на 6 ноември, влизането в църковните храмове продължава да е свободно - без необходимостта от предоставяне на антигенен тест.