На екзотичния и далечен Мавриций ядат български вафли

От 0 лева до 50 млн. лв. е нараснал стокообменът ни с острова за 10 години

Новини
18:17 - 04 Октомври 2024
4566
На екзотичния и далечен Мавриций ядат български вафли

Българска марка вафли е най-популярната сред този вид стока на остров Мавриций. За 10 години търговските отношения бележат значителен успех - от 0 лева през 2013-та до 50 млн. лв. през 2023 г.

През това време островът се популяризира като привлекателна дестинация за инвестиции и туризъм.

"Една от най-динамично развиващите се страни в Африка. Въпреки несигурността по света Мавриций запазва позициите си на сигурно място и предприемачите го смятат за много привлекателно място за инвестиции, както и като вход за инвестиции в Африка. През Мавриций преминават инвестициите на почти всички китайски, европейски и американски компании, които инвестират в Африка", каза Христо Илиев почетен консул на Мавриций в България по време на представяне на острова като дестинация за покупка на имот.

Въпросният стокообмен се реализира най-вече в хранително-вкусовата промишленост, както и български компании предлагат басейни и водни съоръжения. "Налице е и добър обмен в сферите на културата и образованието. Много младежи учат в български университети, като най-голям интерес има към медицината", коментира Илиев.

Мавриций се е превърнал хъб между всички континенти и поради тази причина привлича много бизнесмени. Островът се отличава с политическа и икономическа стабилност, както и с ниска данъчна юрисдикция - без данък върху печалбата, без данък богатство, данък върху наследството и свободни парични трансфери.