На епархийския избор за Сливенски митрополит: И збраха епископ Йеротей

На 25 февруари ще се състои и каноничният избор

Актуални новини
15:08 - 18 Февруари 2024
3392
На епархийския избор за Сливенски митрополит: Избраха епископ Йеротей

Агатополският епископ Йеротей бе избран от първи тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се провежда днес в Сливенската митрополия. За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа.

Изборът започна при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. Всички бюлетини бяха действителни, а първият тур приключи за 55 минути.

За Знеполски епископ Арсений в урната бяха преброени 17 гласа, за Константийски епископ Михаил - 11 гласа, за Браницки епископ Пахомий - 8 гласа, за Главиницки епископ Макарий - 7 гласа, за Мелнишки епископ Герасим - 5 гласа, за ​Смоленски епископ Висарион - 4 гласа, за Белоградчишки епископ Поликарп и Велички епископ Сионий бяха отчетени по два гласа и за Велбъждски епископ Исаак - един.

Предстои втори тур, на който ще избирателите ще гласуват за един от останалите деветима епископи.

Епархийските избиратели в Сливен трябва да излъчат двама кандидати, които са събрали повече от половината от гласовете им. Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Изборът на нов Сливенски митрополит е заради кончината на Негово високопреосвещенство Йоаникий, който почина на 9 януари тази година, припомня БТА.