На грък гръб да не обръщаш!

Българо-гръцкият конфликт е може би най-сложното и всеобхватно противоборство сред балканските народи

Коментар
16:56 - 09 Март 2020
13049
На грък гръб да не обръщаш!

Знаете ли какво е грешка на езика? Когато сутринта вместо да кажеш „Скъпа, подай ми захарта за кафето”, случайно ти се изплъзне „Кучко долна, съсипа ми живота!” Гръцките комшии, които лепнаха Бойко Борисов с калпак и мустаки на корицата на „Бай Ганьо”, се оправдаха с грешка в превода и търсенето в гугъл. Хайде, маляка, синът ми на 3 години знае как да си намира правилните снимки в мрежата.

Тук нямам намерение да правя психосоциален портрет на премиера и да пробутвам аргументи „за” и „против” подобен каламбур. Сигурен съм в едно – няма никаква грешка, а само евтино византийско трикче. Вижте, и аз обичам безбрежните бели плажове на егейско море и пресните калмари, но това не значи, че не съм наясно с основното: Южните ни съседи най-обичат три неща – Василис Карас, да стачкуват и да псуват българите.

Гърция е единствената страна на Балканите, която не признава нито българско, нито турско, ни­то македонско малцинство. Местната статистика е категорична, че тя пред­ставлява рядък пример в света, където живеещите на нейната територия граждани 100% са гърци. Тя не признава нито името на Македония, нито народа, които живее там. Според мактуалните социологически проучвания 69% от съседите ни смятат, че превъзхождат в културно и историческо отношение всички останали балкански народи.

Българо-гръцкото противопоставяне е може би най-сложното и всеобхватно противоборство сред балканските народи. Докато за османските окупатори може да се каже, че са чужд във всяко отношение субект по нашите земи, българи и гърци гледат на себе си като претенденти за средновековното наследство, което си оспорват взаимно от векове.

За комшиите ние сме са татари-грабители, които искат да прекършат праведните стремежи за връщане на старата Византия. От българска страна, гърците са онези лукави двуличници, които са склонни да се съюзят дори с турците, само и само за да обезличат българщината. Според повечето историци тази конфронтация започва в средата на XIX век в хода на църковната борба между Вселенската патриаршия и българското духовенство.

Гръцкото Възраждане започва доста по-рано от нашето, а през 1829-31г. се оформя и независимата им държава. Вселенската патриаршия, поддържана от Русия, е ясен проводник на гръцките и московските интереси. Но българите не се предават – те се борят, страдат и накрая побеждават – създаването на Екзархията е едно от най-великите достижения на народа ни. Последвалата схизма с Цариград и обявяването на Екзархията за еретична само задълбочава ненавистта между двата народа.

И така до днес, когато българин не може да си намери по-свястна работа от чистач на клозети край Солун, докато на гръцките емигранти ние даваме да водят инфантилни шоута в праймтайма. Ако бях на Борисов, на Мицотакис щеше да му се примечтае да отиде на гости на Ердоган след изцепката с Бай ви Ганя. На грък гръб да не обръщаш, нали знаете? Я мустаци ще ти нарисува, я дупето ще ти тества. За първото не знам, но във второто имат хилядолетни традиции.