На изборите: МВР ще проверява за обемни багажи, няма да евакуира при заплахи (ВИДЕО)

Няма реална заплаха, увери вътрешният министър Иван Демерджиев

Политика
11:55 - 31 Март 2023
1267
На изборите: МВР ще проверява за обемни багажи, няма да евакуира при заплахи (ВИДЕО)

МВР ще проверява за обемни багаж и извън секциите, няма да евакуират при заплахи. Това стана ясно на съвместен брифинг след срещата на вътрешния министър Иван Демерджиев и Централната избирателна комисия.

"Няма да има евакуация без реална опасност. Вярвам, няма да стигнем до ситуация да се преустанови процеса на гласуване дори в една секция". Това увери вътрешният министър Иван Демерджиев след среща с ЦИК по повод множеството сигнали за взривни устройства в училища, в които има избирателни секции.

Демерджиев уточни, че в изборния ден ще бъдат проверявани само хора, които “носят необичайни вещи със себе си”. “Тази проверка ще бъде дискретна по начин, по който в минимална степен да затрудни дори и тези хора да стигнат до секциите да гласуват”, поясни министърът. 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че въпросната проверка ще се извършва извън сградата. “Няма да се влиза в изборните помещения. Да не се притесняват и избирателите, и членовете на СИК, че ще се проверяват техните лични вещи”, поясни Нейкова.  

“Проверките ще бъдат извършвани на достатъчно разстояние, преди хората да стигнат до самата сграда”, допълни Демерджиев. 

"ЦИК съвместно с МВР ще положи всички възможни усилия да протече спокойно, да няма прекъсване на гласуването и СИК да свършат своята работа, така че избирателният процес да премине без напрежение", заяви шефката на комисията Камелия Нейкова.

"Касае се за хибридни атаки. Особеност е, че няма реална заплаха. В нито един случай не сме намирали предмет, който да има характеристиките за взривно устройство. От събота всички сгради ще са под охрана, хората спокойно да гласуват в неделя, няма да създаваме затрудняващи ги извънредни мерки", увери Демерджиев.