На изток дъжд и жега, на запад - 17°

Общество
00:15 - 25 Октомври 2020
5761
На изток дъжд и жега, на запад - 17°

Максималните температури в западната половина от страната ще са между 12° и 17°, а в източните райони, където през по-голямата част от деня ще е без валежи и със слаб югоизточен вятър, ще се задържат по-високи – между 21° и 24°.

Това съобщи за „Фокус“ дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Боряна Маркова.

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие облачността ще е значителна. На много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат на изток, а на запад ще спират.

Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Сутрешните температури ще са сравнително високи и минималните ще са между 9° и 14°. От северозапад ще нахлува хладен въздух и дневните температури ще се понижат. Над Черноморието облачността ще е значителна. Ще бъде без валежи, но през нощта срещу понеделник ще превали дъжд. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури на въздуха ще са между 20° и 23°. Температурата на морската вода е 19-20°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще е предимно облачно с валежи от дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин – от сняг. Ще духа умерен, временно силен вятър от юг-югозапад, който привечер ще се ориентира от запад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 6°.

В понеделник и в източните райони валежите ще спрат, а до вечерта и облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде предимно слаб. Във вторник ще е предимно слънчево, със слаб югоизточен вятър. Сутринта на места в източните райони, в затворените котловини и по поречието на Дунав ще има условия за мъгли.

Сутринта ще е по-хладно, дневните температури слабо ще се повишат. В сряда облачността отново бързо ще се увеличи и на отделни места, главно в Южна България, е възможно да превали. Привечер и през нощта срещу четвъртък от юг ще започнат валежи от дъжд.