На летищата в Русия вече има списъци с мобилизирани

Проверяват се мъжете в наборна възраст, които искат да напуснат страната

Русия
16:50 - 26 Септември 2022
1553
На летищата в Русия вече има списъци с мобилизирани

Граничните контролно-пропускателни пунктове на летищата, включително в Москва, са получили мобилизационни списъци, съобщиха четирима източници от авиационната индустрия пред руския сайт The Bell. Вече се проверяват мъжете в наборна възраст, които искат да напуснат страната.

Източник от едно от московските летища е казал, че през последните 24 часа границата не са били пропуснати 20 мъже. От друго летище съобщават, че първите списъци от военните окръжия са започнали да пристигат в петък вечерта.

Руските летища са започнали да отказват на онези, които вече са получили призовки, въз основа на указа на Владимир Путин за "частична мобилизация", твърдят източниците. Трима от тях уточняват, че не са имали предвид всички хора, подлежащи на военна служба, а само онези, които вече са получили призовки или заповеди за мобилизация. 

Ограниченията за напускане се отнасят не само за пътниците, но и за членовете на екипажа - има случаи на забрана за напускане на пилоти и стюардеси. В такива случаи членът на екипажа се заменя.

Информацията за забраната за пътуване на конкретен гражданин постъпва в общата информационна система за граничен контрол "МИР" (в нея се свалят всички подобни забрани - например от съдебните изпълнители). Базата данни се обновява на всеки два часа, а забраните от службите за военна регистрация и наборна служба идват на порции и с различна скорост в различните региони.

Слуховете, че военното положение със затваряне на границата е въпрос на дни, започнаха да се засилват силно в събота. Законът позволява такава разпоредба да бъде наложена в цялата страна или в част от нея, както и да се ограничат конституционните свободи, включително свободата на движение. През целия уикенд медията търсила потвърждение на тези съобщения, но не е открила никакви достоверни доказателства.

Малко по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че не е издавана заповед за затваряне на границите.

Но през уикенда се появиха първите съобщения за руснаци, които ФСБ връща, по сухопътните граници, като се позовава на забрана от службата за военна регистрация по местоживеене. Засега това са единични случаи. Все още е трудно да се купи билет на разумна цена за предстоящите дати, а на границите с Финландия, Грузия и Казахстан се образуваха километрични опашки от автомобили.

Междувременно ФСБ потвърди плановете си да залови бягащи наборници на границата с Грузия. Руските медии, позовавайки се на граничното управление на ФСБ в Северна Осетия-Алания, съобщават, че "там се движи БТР, но не за да постави блокада".